online slots game malaysia
BiznisVijesti

Tromjesečni prihodi od indirektnih poreza u BiH veći za 59 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca ove godine iznosili su milijardu i 882 miliona KM i veći su za 59 miliona KM ili 3,24 posto u odnosu na isti period lani – saopćeno je danas iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

Samo u martu 2020. godine UIO je prikupila 652 miliona KM indirektnih poreza, što je za 23 miliona KM više u odnosu na mart 2019..

Nakon što je UIO izvršila povrat PDV-a svim poreskim obveznicima koji su na to ostvarili pravo, u ukupnom iznosu od 337 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Brčko Distrikt, iznosili su milijardu i 545 miliona KM i veći su za 73 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu prošle godine.

Za finansiranje državnih institucija u prva tri mjeseca 2020. godine raspoređen je iznos od 182 miliona KM. Državne institucije svake godine dobijaju isti iznos prihoda od indirektnih poreza, a višak prihoda je pripao entitetima i Brčko Distriktu. Tako je Federaciji BiH u prva tri mjeseca 2020. godine ukupno raspoređeno  866 miliona KM, Republici Srpskoj 442 miliona KM, a Brčko Distriktu 48 miliona KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 49 miliona KM, Republika Srpska 32,4 miliona KM i Distrikt Brčko 1,7 milion KM.

Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia