online slots game malaysia
Kultura

Trinaestogodišnji pijanist Omar iz Sarajeva osvaja prva mjesta na takmičenjima

Omar Halilović, 13-godišnji pijanist i učenik osmog razreda Maarif škola u Sarajevu (Maarif Schools of Sarajevo), istinski je zaljubljenik u klavir i već je osvajao prva mjesta na mnogim takmičenjima, javlja Anadolija.

Mladi pijanist u razgovoru za Anadoliju istakao je da je s pet godina počeo gledati emisije o klasičnoj muzici.

“Svidjelo mi se to što sam čuo i svaki dan sam sve više slušao i istraživao o klasičnoj muzici, a pogotovo o klaviru“, kazao je Omar na početku razgovora.

Klavir je dobio na poklon od roditelja kada je imao šest godina.

“Moji roditelji su mi za šesti rođendan kupili klavir. Bio sam presretan. Odmah sam počeo vježbati, slušao sam kompozicije i po sluhu pokušavao da ponovim to što sam čuo. Nisam znao note, naravno, ali sam pokušavao da ponovim to što čujem i tako sam naučio svirati par kompozicija“, kazao je talentovani dječak.

“Kada sam prvi put dotakao klavir i počeo proizvoditi neke zvukove, osjetio sam kao da imam neku posebnu moć. Kada sam imao osam godina otišli smo na prijemni ispit u Muzičku školu.“

Profesor klavira Amsal Ganović ističe da je Omar izvanredan učenik i dječak.

“Jednom u karijeri profesor možda doživi ovakvog učenika kao što je on. Od samog starta, od prijemnog, kada je imao osam godina na kojem sam i ja bio, tu se vidjela njegova izvanrednost“, kazao je profesor.

Omar je već dosad na mnogim takmičenjima osvojio prva mjesta.

“Ono što bih izdvojio je prvo mjesto na internacionalnom takmičenju ’Suzanne Culley’, moj nastup na pobjedničkom koncertu u Carnegie Hallu u New Yorku i moj solistički koncert u Domu Armije u Sarajevu“.

Foto/Anadolija

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia