online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Trgovci 1. maja izlaze na proteste i pitaju vlasti: Kada smo mi na redu?

Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine obilježit će 1. maj, Međunarodni praznik rada Protestnim urankom kojim trgovci, frustrirani činjenicom da je politička scena u BIH, umjesto da se bavi rastućim ekonomskim problemima, ponovo okupirana beskrajno dugom i iscrpljujućom uspostavom vlasti, saopćeno je iz Sindikata BiH.  

Uz proteste pod sloganom „Kada smo mi na redu?“, koji će početi ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u 8,30 u ponedjeljak, 1. maja 2023. godine, STBIH će uputiti i zahtjeve vlastima.

Cilj ovog Prvomajskog protestnog uranka STBIH je skrenuti pažnju na činjenicu da dugotrajan i krajnje turbulentan proces formiranje vlasti u BiH ponovo za posljedicu ima stagnaciju, ali i nazadovanje životnog standarda radnika.
Nakon što se okupe ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH i tu simbolično ispred zatvorenih vrata ostave svoje poruke za državni nivo vlasti koji se uopšte ne bavi radničkim pravima, što za posljedicu ima stalnu diskriminaciju radnika i radnica u pravima, ali i primanjima po bh. entitetima, STBIH kolona će krenuti put zgrade Parlamenta Federacije BiH gdje će također ostaviti svoje poruke, ali i zahtjeve za ovaj nivo vlasti.
STBIH traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane u vrijeme praznika, a koji nije dobio podršku zastupnika u prošlom mandatnom periodu. Izmjene ovog zakona su pripremljene i potrebno ih je što prije uvrstiti u dnevni red Parlamenta FBiH, a STBIH zahtijeva da se to konačno i desi kako bi se ovo važno pitanje za sve trgovce konačno sistemski riješilo. Također, zahtijevaju i izmjene Zakona o radu, hitno povećanje minimalne plaće te izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.
„Radnice i radnici zaposleni u trgovini i uslužnim djelatnostima žele provoditi praznike sa svojim porodicama, žele imati slobodnu nedjelju, te zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni. Također zaslužuju da imaju jednaku plaću za jednak rad, kao i naknade na godišnji odmor i slično. Frustracija i bijes koje osjećaju zbog činjenice da su konstantno taoci ‘važnijih ciljeva’ od njihove egzistencije, trgovci više ne žele tolerirati diskriminaciju, ali i konstantan nemar i nebrigu o njihovim životima i pravima. Ne želimo više ovisiti od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sistemska i konstruktivna rješenja koja će na prvo mjesto staviti ekonomiju i opstanak privrede u BiH“, poručuju iz STBIH.
STBIH će i nizom drugih događaja obilježiti ovaj Međunarodni praznik rada, a sve trgovce, ali i sve građane poziva da im se pridruže u ponedeljak, 1. maja u 8,30 ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia