online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TI BIH: Agencija za zaštitu ličnih podatka mora zaštititi podatke građana

Transparency International u BIH (TI BIH) obavijestio je Agenciju za zaštitu ličnih podataka BIH da je u posljednje vrijeme zaprimio brojne prijave građana čiji su podaci zloupotrebljeni za glasanje iz inostranstva.

Nakon što je Centralna izborna komisija BIH (CIK) prvi put javno objavio spisak birača koji su registrovani za ovaj vid glasanja, brojni građani otkrili su da su njihovi podaci zloupotrijebljeni, na način da su bez njihovog znanja registrovani za glasanje iz inostranstva, a spisak je pomogao i medijima da otkriju brojne slučajeve masovnih zloupotreba.

Iz TI BiH ističu da podatak CIK-a o više od 3.500 zaprimljenih žalbi u prvim danima nakon objave spiska jasno pokazuje da se radi o masovnoj pojavi sa namjerom manipulisanja izbornim procesom, pa zbog toga Agencija mora ispitati ove slučajeve i obezbijediti mehanizme provjere i otkrivanja krađe identiteta.

– Odgovornost ove institucije je dodatno povećana nakon odluke kojom je CIK-u naređeno uklanjanje Izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje iz inostranstva. S obzirom na to da je objavljivanje ovog spiska otkrilo brojne neregularnosti, te de je predstavljalo jedini način za utvrđivanje zloupotreba u procesu registracije, jasno je da je javnost spiska u javnom interesu, što Agencija očigledno nije cijenila kod donošenja ove odluke – kazali su iz IT BiH.

Pozivaju Agenciju da hitno pronađe mehanizme zaštite građana, a uzimajući u obzir i da je do održavanja Lokalnih izbora ostalo tek nešto više od mjesec dana.

– Po prijavama koje je TI BIH do sada zaprimio putem Centra za pružanje besplatne pravne pomoći može se zaključiti da se lični podaci građana najčešće zloupotrebaljavaju upravo u izbornom procesu i to od strane fizičkih lica, koja su u proteklom periodu prikupljala podatke od građana dovodeći ih u zabludu u vezi sa stvarnom svrhom njihove obrade – navodi se u saopćenju. 

Izborni zakon jasno navodi da su Centralni birački spisak javni dokument, navode iz TI BiH i dodaju da je cilj Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH da između ostalog osigura zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a u njih osim zaštite podataka i privatnosti, spada i ostvarenje biračkog prava, koje je zloupotrebama podataka građana pri fiktivnim registracijama za glasanje iz inostranstva ozbiljno dovedeno u pitanje.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia