online slots game malaysia
Vijesti

Tegeltija na samitu u sklopu Berlinskog procesa, teme skupa regionalna saradnja i zajedničko tržište

Predsjedavajući Vijeća  ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija sudjelovat će danas u Berlinu, na samitu u sklopu Berlinskog procesa, zajedno sa liderima zapadnog Balkana. Kako je najavljeno samit je posvećen unapređenju regionalne saradnje i daljnjoj izgradnji zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu, migracijama i energetskom snabdijevanju.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo je saglasnost za prisustvo predsjedavajućeg Tegeltije samitu Berlinskog procesa.

Data je također saglasnost predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da parafira Sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i Sporazum o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu.

Navedeni sporazumi će, nakon parafiranja, biti upućeni u proceduru usvajanja i ratifikacije međunarodnih ugovora, u skladu s pozitivnim propisima Bosne i Hercegovine.

Berlinski proces (engl. The Berlin Process) je diplomatska inicijativa povezana sa budućim proširenjem Evropske unije, koji je inicirala bivša njemačka kancelarka  Angela Merkel u namjeri da unapredi saradnju u regiji zapadnog Balkana, kako bi se brže pripremio za moguće članstvo u Evropskoj uniji. Prva konferencija održana je u Berlinu 2014. godine.

Incijativa ima za cilj da spoji šest zemalja zapadnog Balkana (Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Kosovo, Albaniju) sa devet članica EU i Velikom Britanijom, institucijama Evropske unije, međunarodnim finansijskim institucijama i regionalnim inicijativama za saradnju.

U okviru Berlinskog procesa šefovi vlada sastaju se na samitima u različitim evropskim gradovima, resorni ministri razgovaraju o posebnim temama, a regionalne inicijative za saradnju rade na usaglašavanju detalja.

Cilj inicijative je da revitalizuje multilateralne veze između zapadnog Balkana i određenih zemalja EU, kao i da poboljša regionalnu saradnju zemalja zapadnog Balkana u oblasti infrastrukturnog i ekonomskog razvoja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia