online slots game malaysia
Vijesti

Tanja Domi na “Krugu 99”: Korištenje bonskih ovlasti visokog predstavnika predstavlja stvarnu prijetnju suverenitetu BiH

Nepoštivanje vladavine prava od strane visokog predstavnika trebalo bi zacementirati njegov mandat u Bosni i Hercegovini kao njemačkog namjesnika koji je u srcu Evrope širio kolonijalno ugnjetavanje, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kazala je Tanja Domi, vanredna profesorica na Columbia University i Harriman Institutu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolija.

Domi, vrsni znalac naših i balkanskih i bosanskih prilika u novijoj prošlosti, ali i animatoru suštinskih, demokratskih promjena i tranzicije ovih zemalja u okrilje modernog demokratskog poretka i vrijednosti liberalne demokracije, govorila je na redovnoj sesiji Kruga 99 na temu: “Usponi i padovi politike SAD u BiH i na Balkanu u posljednjih 30 godina”.

U aprilu 2021. godine objavila je uvodnik u časopisu “Foreign Policy” pod naslovom “Bosna ide prema još jednom slomu: Nemar EU i SAD-a omogućava Rusiji da raspiruje etničke strasti”.

“Sa žaljenjem moram reći da je sve što smo napisali predvidjelo nadolazeću krizu koja je ilustrirana američkim zagrljajem, koji je potpomogao ured visokog predstavnika, prihvatajući saradnju Dragana Čovića i Milorada Dodika na delegitimizaciji demokratije, otimanjem ideje o reformi iz presude u predmetu Sejdić – Finci, koju su zamijenili formulom koja potiče najgore porive da se bosanskim hrvatskim nacionalistima da više utjecaja u Domu naroda kroz preveliku zastupljenost”, kazala je Domi.

Prema njenim riječima, ne samo da je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo novi izborni zakon tokom provođenja izbora u oktobru 2022. kršeći bosanskohercegovački zakon, nego je time prekršio i protokole Venecijanske komisije na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država.

“Nepoštivanje vladavine prava od strane visokog predstavnika trebalo bi zacementirati njegov mandat u BiH kao njemačkog namjesnika koji je u srcu Evrope širio kolonijalno ugnjetavanje, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država. Njegovo korištenje bonskih ovlasti sada predstavlja stvarnu prijetnju suverenitetu BiH i potkopava demokratske težnje za BiH. Taktika američke vlade u Bosni zaslužuje podsmijeh koji su mnogi Bosanci izrazili na ulicama. Tvrdim da su postupci visokog predstavnika nanijeli stvarnu štetu ionako kompliciranom političkom poretku stvorenom pod okriljem Daytonskog mirovnog sporazuma”, istakla je Domi.

Podsjetila je da je čak i Richard Holbrooke prije svoje smrti priznao da Daytonski sporazum nikada nije trebao ostati na snazi zauvijek, bez izmjena i dopuna.

“Međutim, Amerika je očito izgubila apetit za promicanjem legitimnih promjena bosanskog ustava koji je Amerika napisala i koji ostaje na snazi kao pravna struktura ove zemlje – isključujući Jevreje, Rome i one koji se odbijaju izjasniti o svojoj etničkoj pripadnosti i zabranjujući im da se kandidiraju na izborima. Odluke Suda EU za ljudska prava o izbornoj neravnoteži i diskriminirajućem ustavu trebale su biti prva stvar koja bi pokrenula razmatranje upotrebe bonskih ovlasti. Ako ništa drugo, ove sudske odluke trebale su biti djelomično ili u cijelosti nametnute kada je Visoki predstavnik odlučio nametnuti ‘reformske mjere’ za poboljšanje izbornog sustava. Ove su odluke visoki predstavnik i Sjedinjene Američke Države ostavili po strani”, pojasnila je Domi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia