online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Svjetski dan meteorologije: Dva najveća izazova u budućnosti će biti osigurati hranu i pitku vodu

Po bogatstvu izvorima pitke vode Bosna i Hercegovina je sedma u Evropi. Stoga upravljati i sačuvati vodne resurse je imperativ i ključ za našu budućnosti, rekao je Almir Bijedić, direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

– Želimo potaknuti predstavnike vlasti da daju prioritet mjerama za prilagođavanje klimatskim promjenama i ublažavanje njihovog štetnog djelovanja. Moramo smanjiti emisije ugljičnog dioksida, promicati korištenje obnovljivih izvora energije, zaštititi naše šume, provoditi održive poljoprivredne prakse uz povećanje ekonomske koristi i jačati lokalne privrede – rekao je Bijedić.

Također, kao budući izazov vidi očuvanje i upravljanje vodnim resursima, te je s toga važno da bude osigurana pitka voda. Podsjetio je da je BiH po bogatstvu izvorima pitke vode sedma u Evropi.

Na Svjetski dan meteorologije Bijedić je naveo da Zavod kontinuirano radi na jačanju svojih kapaciteta, što je vidljivo, između ostalog, kroz poboljšan meteorološki i hidrološki monitoring, najsavremeniju opremu i softvere za prikupljanje i obradu podataka, kao i upotpunjenu Federalnu mrežu stanica za monitoring kvalitete zraka.

– U toku je usvajanje procedura za ispitivanje hemijskog sastava čestica u zraku. Osim toga, provodimo naučno-istraživački projekat “SAAREO” kako bi dobili detaljne analize sastava i izvora zagađujućih materija u zraku na području Sarajeva. U okviru drugog projekta “Adria Array” postavljeno je osam seizmografa u Federaciji BiH, dok seizmolozi iz 27 evropskih zemalja vrše seizmološka istraživanja oko Jadranskog mora – naglasio je Bijedić.

Kao pomoć poljoprivrednicima izrađena je nova agrometeorološka web stranica sa neophodnim podacima.

– Ponosan sam što sam imao priliku sa svojim kolegama doprinijeti razvoju bogate istorije napretka meteorologije BiH. Rad naših meteorologa i hidrologa nikada nije bio od veće važnosti. U saradnji sa drugim nadležnim institucijama spasili smo živote mnogih ljudi, zaštitili njihovu imovinu i pomogli u razumijevanju složenih sistema koji pokreću naše vrijeme i klimu – poručio je Bijedić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia