online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Švedska pozdravlja napredak BiH na evropskom putu

Kraljevina Švedska je zagovornik proširenja Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan i snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim integracijama. Podržava napredak BiH na evropskom putu, poziva bh. lidere da održe taj zamah, poručeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde i ministar unutrašnjih poslova Mikeael Damberg borave u posjeti Bosni i Hercegovini, a danas su se u Sarajevu sastali s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Truković.

Turković je na konferenciji za novinare nakon susreta istakla kako je tokom sastanka bilo govora o temama koje se tiču razmjene informacija, pandemije COVID-19, bh. putu prema Evropskoj uniji, regionalnoj saradnji, sigurnosti i migracijama, te o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Naglasila je kako cijeni angažman Ambasade Švedske u BiH, naročito Švedske razvojne agencije (Sida).

Dodala je kako je bilo govora i o Europolu, Frantexu, problemima migranata, kao i o podršci koju BiH očekuje u postupku sticanja statusa kandidata za članstvo u EU-u.

Na kraju je dodala kako je bilo riječi i o OSCE-u, s obzirom da Švedska od početka sljedeće godine preuzima predsjedavanje tom organizacijom.

“Tu postoji saglasnost o načinu tretiranja problema, razmijenili smo iskustva koja postoje i isto tako što se očekuje i daljem razvoju OSCE-a kao organizacije koja je sigurno dala ogroman značaj i doprinos i ovdje u BiH”, zaključila je Turković.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde podsjetila je na samom početku obraćanja kako u Švedskoj živi bosanska dijaspora koja je i brojna i značajna, jako dobro integrisana, te koja je mnogo toga doprinijela u mnogim sektorima švedskog društva.

“Švedska je i veliki donator u Bosni i Hercegovini. Posebno u području reformi koje vode ka sticanju statusa zemlje kandidata za članstvo u EU-u, ali i prije nego što se stekne taj status, reforme koje je podržala Vlada Švedska već sada osiguravaju bolju zemlju za sve njene građane. Meni je drago što mogu da pozdravim kolektivnu opredijeljenost političkih lidera BiH za evropske integracije”, navela je Linde.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia