online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Fatmira Alispahića zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, nakon provedene istrage, podigao je optužnicu protiv Alispahić Fatmira, rođenog 1966. godine, državljanina BiH za kazneno djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti.

Kako je saopšteno iz Tužiteljstva BiH optuženi se tereti, da je u više navrata, putem web stranice antimigrant.ba, kojoj je bio administrativni kontakt i urednik sadržaja, kao i putem e-mail adrese, tijekom 2019. i 2020. godine, u namjeri da izazove i raspiri nacionalnu i vjersku mržnju prema migrantskoj populaciji i narodima koji žive u Bosni i Hercegovini, kontinuirano javno objavljivao tekstove i video zapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju kako prema migrantima, tako i između konstitutivnih naroda, a što je protivno i odredbama Zakona o zabrani diskriminacije kao i odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH.

“Na navedeni način optuženi je izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u BiH i drugih osoba koje su imale mogućnost pročitati sadržaj navedenih poruka objavljenih na navedenom portalu, što je prouzročilo i reakciju Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH”, saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH navode optužbe dokazivat će pozivanjem devet svjedoka i prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu potvrdio.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia