online slots game malaysia
BiznisVijesti

Stručnjaci: Visoku cijenu električne energije na tržištu diktira Gasprom

Bosna i Hercegovina treba ubrzano da traži odgovore i rješenja za dalje snabdijevanje i korištenje prirodnog gasa, istaknuto je na sastanku predstavnika gasne privrede u BiH održanom ove sedmice u Sarajevu.

Uzimajući u obzir situaciju izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu i zahtjeve Evropske unije da se ubrza dekarbonizacija i pristupi temeljitoj tranziciji energetskog sektora, Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) planira organizirati krajem maja ili početkom juna okrugli sto posvećen stanju, trendovima razvoja, ulozi i značaju prirodnog gasa u energetici Bosne i Hercegovine.

Prirodni gas je bitan za grad Sarajevo, posebno za Toplane Sarajevo (naročito u zimskom periodu za grijanje), te privredne subjekte Arcelor Mittal Zenica, Birač Zvornik i još neke manje potrošače. Prema podacima BHK CIGRE, godišnja potrošnja je oko 230 miliona m3 prirodnog gasa i to sa oscilirajućim sezonskim dijagramom opterećenja (ljeto -zima).

Situaciju dodatno usložnjava problem u radu sarajevskih kotolovnica zbog nesrazmjerno visoke zimske potrošnje prirodnog gasa u odnosu na ljeto, te dodavanje tečnih goriva umjesto dodatno naručenih količina gasa zbog visokih ‘penala’.

Turski tok je značajan za snabdijevanje Bosne i Hercegovine.

– Rusija je izvršila jak prodor na evropska tržišta. Energetska zajednica je jasno ukazala da novi gasovod kroz Srbiju (Turski tok) nije u skladu sa evropskom regulativom, jer ograničava konkurenciju i jača zabranu tržišta prirodnog gasa. Sličan problem se spočitava i Sjevernom toku 2. Cijena prirodnog gasa je 10 puta veća nego na početku 2021. – istakao je predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić.

Tržišta energije, ali i druga tržišta su pod velikim uticajem geopolitičkih odnosa. Cijene električne energije na evropskim berzama u drugom polugodištu 2021. godine su velikim dijelom porasle usljed manjka prirodnog gasa u evropskim skladištima pred ovu, sada već prošlu grijnu sezonu. Drugi razlog su takse na CO2 na proizvedenu električnu energiju iz uglja. Zašto nije bilo dovoljno gasa u skladištima, iz EU navode da Gasprom nije isporučivao dovoljne količine gasa jer traže dozvolu za korištenje gasovoda Sjeverni tok 2 i ugovore o dugoročnom snabdijevanju. Stručnjaci za berze električne energije kažu da visoku cijenu električne energije na tržištu diktira Gasprom putem ograničenih isporuka prirodnog gasa, što povećava cijenu i gasa.

Međunarodna agencija za energetiku je procijenila da EU prije početka sljedeće zime može da prepolovi svoju potražnju za ruskim gasom.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia