online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Stojanović za TVSA: Nema prepreka za formiranje Vlade KS, SDA blokira FBiH

Gost Špice bio je Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini KS (SDP) i kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda.

Govoreći o imenovanju na mjesto potpredsjednika FBiH Stojanović je poručio kako još uvijek ne zna da li će biti imenovan. Odluku o tome donijet će delegati u klubu Srba kao i delegati u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije.

Stojanović je prokomentarisao i imenovanje ambasadora koje je predložio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović;

“Ja mislim da nikada nećemo dobiti opći konsenzus da svi budu zadovoljni. Ovo je isključivo odluka Desnisa Bećirovića koji je prije svega kompetentan za donošenje ovakvih odluka. Da bismo razgovarali o tome trebali bi reći koji su to bolji kandidati od ovih koje je predložio Bećirović, mislim da ih trenutno nema”.

Stojanović se osvrnuo i na formiranje vlasti na federalnom nivou s obzirom da još uvijek nije poznato kada će se to i desiti;

„Moguće je da se Vlada FBiH ne formira ni za šest mjeseci. Ovdje je ključno zašto SDA insistira na principu o kojem su pričali prije 5-6 mjeseci a to je da ovdje bude vertikalna vlast. Zašto SDA insistira da bude vlast kad od šest mehanizama u ovom trenutku ima samo jedan? Sve to govori da je riječ isključivo o blokadi koja će onemogućiti usvajanje budžeta i brojnih drugih akata naophodnim za funkcionisanje FBiH“, smatra Stojanović.

Kada je riječ o formiranju Vlade Kantona Sarajevo Stojanović je kazao da nema novu informaciju osim što insistira da se to što prije desi. Formiranje vlasti na nivou države i FBiH ne bi trebao biti kočnica za imenovanje Vlade KS jer je situacija kada je riječ o parlamentarnoj većini jasna, smatra Stojanović.

Kada je riječ o resorima koji bi trebali pripasti SDP- u, Stojanović je poručio da će ova politička partija insistirati na resorima zdravstva i finansija, međutim pregovori su i dalje u toku, tako da su izmjene moguće.

Na sjednici Skupštine KS 8. februara raspravljat će se o Nacrtu budžeta KS. Stojanović ističe da je pred novom Vladom KS period izazova.

„ Nova Vlada KS morat će voditi računa o ponderu gdje se očekuje smanjenje prihoda za 140 miliona maraka. Moram reći da odluka o raspodjeli sredstava nije realna, jer prema njoj bi se budžet Kantona Sarajevo trebao uvećati za 220 miliona maraka. Sve to doprinjelo bi boljem životu i znatno većim socijalnim izdavanjima.“ smatra Stojanović i dodaje.

„Građane nećemo ostaviti na cjedilu kada je riječ o subvencioniranju prije svega troškova grijanja, ono što je upitno jeste iznos koji će biti predviđen za to upravo zbog već pomenutog pondera koji nam predstavlja najveći problem kada je riječ o socijalnim davanjima,“ zaključio je Stojanović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia