online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

SSS BiH najavio radikalne poteze s ciljem zaštite radničkih prava

Savez samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) upozorio je da će, ukoliko Vlada FBiH izmjene i dopune Zakona o radu uputi u parlamentarnu proceduru, preduzeti radikalne poteze s ciljem zaštite radničkih prava. Poručili su da su izmjene i dopune Zakona o radu ustvari spisak želja poslodavaca u svrhu zaštite kapitala na štetu radnika, te da je vanredno stanje samo izgovor za provođenje interesa stranih lobija.

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu bez socijalnog dijaloga je guranje prsta u oči svakom radniku, poručili su iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Sindikat nije dobio ni tekst izmjena i dopuna Zakona o radu koji je Vlada Federacije usvojila na jučerašnjoj sjednici.

 „SSS BiH najoštrije osuđuje jučerašnji potez Vlade Federacije koja je, na sebi svojstven način, netransparentno, iza zatvorenih vrata i bez ikakvog socijalnog dijaloga sa radničkim sindikatima, utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu, te iste kategorički odbijamo“, kazao je Selvedin Šatorović, SSS BiH.

Vladi je, ističu, na prvom mjestu zaštita kapitala poslodavaca na štetu radnika. Traže da Vlada objavi imena predsjednika granskih sindikata koji su učestvovali u konsultacijama i pristali na ovaj, kako su ga u SSS nazvali, „zločin“.

„Nijedna odredba predloženih izmjena ne predviđa, naprimjer, da radnik ima pravo na uvećanu platu tokom pandemije zbog rizika zaraze. Da stvar bude gora, u Vladi Federacije namjeravaju mijenjati i Zakon o vijeću zaposlenika, vjerovatno s ciljem da se utjecaj sindikata, samim tim i radnika na odluke poslodavca, svede na minimum i da se sindikat u potpunosti obesmisli“, istakao je Šatorović.

U Savezu tvrde da iza ponuđenog prijedloga stoji Zlatko Hurtić, te smatraju da je paradoksalno da je Vlada zadužila osobu koja nije uposlenik Vlade i koji radi u interesu stranih lobija.

„Samozvani ekspert nas svakim pojavljivanjem u medijima ubjeđuje kako je plata od 400 KM fantastična i da trebamo biti sretni jer radimo, a istovremeno na mjesečnom nivou inkasira 15 takvih plata od onih koji ga plaćaju da spolja savjetuje Vladu Federacije BiH“, rekao je Fikret Alić predsjednik Skupštine SSS BiH.

Savjetnik Vlade FBiH Zlatko Hurtić ističe da su izmjene i dopune usvojene zbog vanrednog stanja, jer naše zakonodavstvo ne poznaje pandemiju koronavirusa, zbog čega su se odluke koje su donosili krizni štabovi kosili sa Zakonom o radu.

„Ne bi se upuštali u komentarisanje bilo kakvih komentara koji izvrće navodni predsjednik Saveza samostalnih sindikata Šatorović, koji nema ovlasti da zastupa Savez jer kao takav nije upisan u nadležni registar da može da može zastupati Saveza pa kao takav ne može govoriti u ime njega kao ni u ime radnika“, rekao je Hurtić.

Savez samostalnih sindikata BiH je najavio preduzimanje radikalnih poteza s ciljem zaštite radničkih prava, ukoliko Vlada ovakve izmjene i dopune Zakona o radu uputi u parlamentarnu proceduru.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia