Vijesti

Špica: Potrebna reforma visokog obrazovanja

Gost emisije Špica bio je Muhamed Hadžiabdić, profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Tema razgovora bila je jačanje odnosa sa bh. dijasporom, na polju nauke i obrazovanja, odnosno, postavilo se pitanje koliko bh. dijaspora može doprinijeti napretku nauke u Bosni i Hercegovini.

Dijaspora sigurno može doprinijeti, koliko treba, to ne znam, ali može. Ono što mi nazivamo naučnom dijasporom jeste skup individua, osoba koje su jako zauzete, te shodno tome imaju malo slobodnog vremena koje mogu potrošiti na nešto drugo. Oni nama mogu pomoći, ali mi moramo biti mnogo bolji da bi nam oni mogli pomoći“- rekao je prof. Hadžiabdić.

Govoreći o problemu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, prof. Hadžiabdić je rekao kako je problem što su mladi uvijek dobri van granica Bosne i Hercegovine, ali nisu ovdje, te kako manjak promjena i manjak otvorenosti prema mladima samo doprinosi tome.

Na pitanje šta država može učiniti kako bi spriječila odlazak mladih, prof. Hadžiabdić je rekao kako mladi ljudi odlaze tamo gdje ima znanja i gdje ima prilika i kako je to prirodna stvar. Naglasio je kako to jeste društveni problem ali da se visoko obrazovanje mora reformisati, kako bi ipak mlade nešto privuklo da ostanu ovdje.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.