online slots game malaysia
Sarajevo

Spahić: Internacionalni festival Grad kreativni izazov za novi susret umjetnika, publike i medija

Šesti internacionalni festival “Grad” bit će održan od 29. augusta do 21. septembra u Sarajevu, a moto ovogodišnjeg festivala je “Urban samo/do/prinos”.

Prema rječima predsjedenika programskog savjeta Festivala Ibrahima Spahića, osnovna ideja festivala je da se “kroz urbane intervencije građanki i građana afirmišu postojeći i novi prostor za teatar, vizuelne umjetnosti, kulturnu infrastrukturu i prepoznaju ekološki znakovi u gradskom ambijentu”.

Na pres-konferenciji Spahić je kazao da je Festival kreativni izazov za novi susret umjetnika, publike i medija te povratak urbane komunikacije i socijalne bliskosti i empatije. Pozvao je sve zainteresirane građanke i građane da se prijave za učešće, te predstavio program festivala.

– Festival ima tri čina. Otvara se 29. augusta u čast povelje Kulina bana sa pratećim programom ceremonije otvaranja, na kojoj će biti operska solistica Aida Čorbadžić. U prvom djelu bit će održani programi nazvani “Uvertira”, “Dani Kulina bana”. U progamu će između ostalih sudjelovati i Vitezovi kraljevskog grada Jajca i članovi Taekwondo kluba Željezničar, koji će izvesti performans. Drugi dio Festivala bit će posvećen šahu, šahistima i šahistkinjama. Tako će između ostalih u programu učestvovati i sarajevska šahovska velemajstorica Vesna Mišanović koja nosi FIDE titulu. Teme kojima će se baviti Festival “Grad” ove godine su i “Sloboda izražavanja”, “Urbane intervencije građanki i građana”, “Koncertna dvorana na Marijin dvoru” – kazao je Spahić.

Suorganizatori ovogodišnjeg festivala su KJP Centar Skenderija, IPC, SWF i Festival Grad.

Generalni direktor KSC Skenderija Damir Petrinić rekao je da će se Festivai najvećim dijelom održati u otvorenim i zatvorenim prostorijama KSC Skenderija.

– Osnovna ideja festivala je da kroz urbane intervencije reafirmišemo sve prostore Skenderije i pomognemo razvoju građanske urbane kulture, temeljene na znanju, kritičkom promišljanju, humanizmu, da obezbijedimo da kao takvi budu dostupni svim građanima. Vlada KS-a u ovom projektu potpuno podržava naše napore, naše ideje i ciljeve i pokazuje da se iskreno i konzistentno zalaže za shvatanje kulture kao javnog dobra, koje mora da bude dostupno svim građanima – kazao je Petrinić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia