online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Smanjen broj državljana Ruske Federacije koji kao ‘turisti’ ulaze u BiH

Policijski savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffmann kazao je Feni da je trenutni priliv državljana Ruske Federacije u Bosnu i Hercegovinu zbog navodnih turističkih posjeta, donekle smanjen u odnosu na razdoblje pred kraj prošle godine.

– Angažiranjem policijskih službenika Granične policije i konsenkventnim provjeravanjem stvarnih i zakonskih razloga za njihov ulazak i odgovarajućim reagiranjem, došlo je do smanjivanja broja državljana Ruske Federacije koji dolaze na sarajevsku zračnu luku, navodeći uglavnom lažni razlog, a to je njihov navodni turistički boravak – naveo je Hoffmann.      

Po njegovim riječima, u nepunih pola mjeseca januara ove godine evidentiran je ulazak ukupno 366 državljana Ruske Federacije. Napomenuo je da se ovaj podatak odnosi na ulazak državljana Ruske Federacije samo na zračnu luku Sarajevo. Dodaje da jedan manji broj njih ulazi i na druge zračne luke, kao i kopnenim putem.     

Kaže da oni, prije svega, zloupotrebljavaju bezvizni režim između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

– Slijeću na sarajevsku zračnu luku i kao razlog svog dolaska u BiH navode turističke razloge. Oni u cilju pripreme, da bi to na neki način potkrijepili, našim policijskim službenicima prilažu uplaćene vaučere za odgovarajuće hotele, a često raspolažu i znatnim novčanim iznosima. Onda, umjesto da se upute prema hotelu gdje su navodno rezervirali smještaj za svoj boravak, sjedaju u taksi i idu prema Velikoj Kladuši, s ciljem da uđu na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno na teritoriju Evropske unije i tamo traže azil – pojasnio je Hoffmann.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia