online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Slučaj “Memić”: Tužilaštvo zatražilo još 15 dana pritvora za osumnjičene

Postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao kako je Tužilaštvo okončalo istragu protiv navedenih osoba, podiglo optužnicu i prikupilo dokaze koje će u narednih 15 dana Sud BiH razmotriti, javlja BIRN.

“Produženje pritvora opravdava očitovanje o optužnici. Radi se o složenom predmetu u kojem su umiješani policijski službenici. Vidjet ćete, iz dokaza, da je Mutap vodio dnevnik, da se raspitivao, prikupljao materijal i pripremao ostale za radnje koje slijede”, rekao je Hasanspahić.

Hasanspahić tvrdi da Alisa Ramić nije imala potres mozga kao preduslov za amneziju koju kaže da ima, a koja se veže za vrijeme nastupanja smrti Dženana Memića.

Tužilac je kazao, osvrćući se na osumnjičenog Josipa Barića da on nije izuzeo krvavu majicu Alise Mutap, a što je, prema navodima Tužilaštva, trebao učiniti. Tužilaštvo je podsjetilo u obrazlaganju zahtjeva za produženje pritvora da je Muamer Ožegović, prema podignutoj optužnici, povezan sa brisanjem snimka iz hotela Crystal iz vremena kad je stradao Memić.

Tužilac je napomenuo kako je 16 svjedoka Tužilaštva BiH zatražilo zaštitne mjere kao uslov za svjedočenje u procesu.

Mutap, Ramić, Dupovac, Barić i Ožegović se nepotvrđenom optužnicom terete da su od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine, u Velikoj Aleji na području općine Ilidža, zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Kako se navodi u ranijem saopćenju, usljed tih povreda, Memić je 15. februara 2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

“U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život”, saopćeno je ranije.

Odbrane svih osumnjičenih zatražile su da Sud Bosne i Hercegovine odbaci prijedlog produženja pritvora tvrdeći kako Zakon o krivičnom postupku ne predviđa da se pritvor produžava dok se čeka na odgovor Suda u vezi sa podignutom optužnicom.

“Pritvor se može produžiti samo ovim zakonom. (…) Odbacujemo ovaj prijedlog jer odstupa od sudske prakse”, rekla je Nina Kisić, braniteljica Zijada Mutapa i Alise Ramić.

Alisa Ramić se obratila Sudskom vijeću kazavši kako pet godina trpi “linč”.

Odbrana Dupovca izrazila je negodovanje što su dokumenti dokaza Tužilaštva na više od 2.800 stranica dostavljeni tek u srijedu zbog čega nije bilo dovoljno vremena za pregled. Sam Dupovac je kazao kako je u pritvoru mjesecima “samo zato što je htio da utvrdi istinu”.

Odbrana Muamera Ožegovića zatražila je mjere zabrane, tvrdeći kako Tužilaštvo nije obrazložilo zašto sumnjiče Ožegovića za brisanje snimaka nadzorne kamere kada on nije jedini koji je tada imao pristup snimcima.

Sud će o prijedlogu Tužilaštva odlučiti naknadno.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia