online slots game malaysia
Sarajevo

Skupština KS usvojila inicijativu o pristupu zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti za povratnike

Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila je u srijedu Inicijativu koja se tiče pristupa zdravstvenoj, boračko-invalidskoj i socijalnoj zaštiti lica koja su se iz KS vratila u prijeratna prebivališta.

Inicijativu potpisuju Mahir Dević (SDA), Zvonko Marić (SBB), Igor Stojanović (SDP), Elvis Vreto (NIP) i Vibor Handžić (NS).

“Pozivajući se na Poslovnik Skupštine Kantona Sarajevo, a imajući u vidu upite povratničke populacije sa područja opštine Srebrenica, izrečene u vezi s problematikom pristupa zdravstvenoj, boračko-invalidskoj i socijalnoj zaštiti, kao članovi Radne grupe koja je radila na izradi Zakona o posebnim programima Kantona Sarajevo za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a ‘Srebrenica’ i zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, upućujemo zajedničku inicijativu s više zahtjeva i prijedloga prema nadležnim institucijama”, navodi se u dokumentu.

Inicijativom se zahtijeva informacija o primjeni Zakona o pravima lica koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta i utrošenim sredstvima za ispunjenje obaveza koje ovim Zakonom imaju Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo

Potpisnici Inicijative zahtijevaju da se prilikom izrade Prijedloga Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu po posebnim linijama predvide finansijska sredstva u sva tri nadležna ministarstva koja će osigurati provođenje zakonskih obaveza iz Zakona o pravima lica koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta.

Od nadležnih ministarstava traže da se izvrše sve potrebne izmjene podzakonskih akata koje će omogućiti adekvatnu primjenu ovog propisa uz dužnost da Skupštinu Kantona Sarajevo izvijeste u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative o preduzetim mjerama u tom pravcu.

On pomenutih ministarstava traže da provedu hitnu obuku svih službenika i službenica koji dolaze u kontakt s građanima, kako bi imali razumijevanje o pravima i obavezama iz Zakona o pravima lica koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta.

Od Vlade Kantona Sarajevo zahtijevaju da pripremi program informisanja lica koja ispunjavaju uslove za pristup pravima iz Zakona o pravima lica koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta i da se u pisanoj formi očituje o zahtjevima ove inicijative i obavijesti javnost o sadržaju tog očitovanja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia