online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Skupština KS – Usvojene ostavke Nenadića i Čelika

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, prije utvrđivanja dnevnog reda, Haris Zahiragić iz Stranke demokratske akcije položio je zastupničku zakletvu, čime je i službeno postao član ovog zakonodavnog tijela, umjesto njegove kolegice iz stranke Samre Ćosović-Hajdarević, koja je nedavno vratila mandat.

Prihvaćena je ostavka premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, koji je u obrazloženju naveo kako je ova ostavka podnesena nakon što je 09. oktobra 2020. godine 18 zastupnika podnijelo prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi, uz obrazloženje da njene odluke nemaju podršku većine zastupnika u Skupštini KS.

– Već duže vrijeme od trenutka podnošenja prijedloga za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS radili smo u teškim uslovima, zbog nepostojanja većine. Jasno je da Vlada KS mora imati političku podršku i prohodnosti u donošenju hitnih odluka i ubrzavanju pokrenutih procesa, a što je u posljednje vrijeme izostalo. Sve navedeno bio je razlog što sam ostavku najavljivao i ranije. Ključni povod je ubrzavanje pokrenutih procesa. Ne bih danas govorio o izvještaju o radu Vlade KS. Podnošenjem moje ostavke smatra se da su ostavku podnijeli i svi ministri iz Vlade –  kazao je premijer Nenadić.

Istaknuto je kako će premijer i Vlada u ostavci obavljati sve poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa Ustavom i zakonima, sve do trenutka imenovanja, odnosno potvrđivanja njenog novog saziva.

Na istoj sjednici usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju komisije za izbor i imenovanje i administrativna pitanja Skupštine KS, koja se mijenja u tački tri.

Od sada je predsjedavajuća ove komisije Danijela Kristić, njen zamjenik Vibor Handžić, a članovi su: Zvonko Marić, Bibija Kerla, Mahir Dević, Segmedina Srna Bajramović i Damir Marjanović.

Također je prihvaćena i ostavka dosadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika, te usvojen Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Umjesto Čelika, iz reda bošnjačkog naroda, u skupštinsko rukovodstvo imenovan je Elvedin Okerić. Danijela Kristić, Vibor Handžić, Smiljana Viteškić i Elvedin Okerić čine novo rukovodstvo Skupštine KS, koje će naknadno međusobnim dogovorom izabrati novog predsjedavajućeg ovog kantonalnog zakonodavnog tijela, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia