online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Skupština KS razmatra Prijedlog zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

Skupština Kantona Sarajevo danas razmatra Prijedlog zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo, a pored ostalog, novina je da je ukinuto vanredno obrazovanje.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović predstavila Prijedlog zakona, te kazala da je u fokusu ovog zakona učenik, a njegovi ciljevi i načela proklamuju najsavremenije tokove koji se trenutno dešavaju u svijetu.

Do sada je obavezno obrazovanje bilo do 2.stepena, a Prijedlogom zakona je produženo na 4.stepen, odnosno, četiri godine.

– Obaveznost obrazovanja mora ići paralelno sa razvojem svih drugih mehanizama kako zaista učenicima u riziku, učenicima iz ugroženih grupa, ranjivih kategorija, možemo i trebamo omogućiti mehanizme profesionalaca ne samo u obrazovanju, već i drugim resorima da ostvare svoj puni potencijal, jer škola mora postati konkurentna i atraktivna za boravak, dolazak učenika – kazala je Hota-Muminović.

Također, Prijedlog zakona predviđa da državljani BiH koji su dio obrazovanja stekli u inostranstvu, te strani državljani i osobe bez državljanstva, mogu podnijeti zahtjev školi za upis u školu uz obavezu provođenja nostrifikacije i ekvivalencije svjedodžbi na osnovu kojih se upisuju u skladu sa zakonom.

Zakon prepoznaje specifičnosti učenika, njihovu nadarenost, tretira pitanja učenika iz dijaspore i iseljeništva, učenika s teškoćama i učenika s invaliditetom, kao i brojna druga pitanja.

Također, predviđa donošenje kurikuluma, u širem smislu, koji će prepoznati i umrežiti aktivnosti koje se realizuju ne samo u učionici kroz nastavni plan i program, već i van učionice, kao i određene ‘naslanjajuće’ resurse i ustanove s kojima odgoj i obrazovanje usko sarađuju.

Tu su i posebni programi za nadarene učenike, instituti ugošćavanja i razmjene učenika, novi učenički standardi u vidu besplatnog javnog prijevoza za sve učenike u osnovnoj i srednjoj školi tokom cijele kalendarske godine.

Zakonom se nastoje urediti propisi u što većoj mjeri, dajući priliku da se kroz podzakonske akte dodatno unaprijede određena pitanja.

Intencija Prijedloga zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u KS-u je napraviti idealno okruženje za optimalan rast i razvoj svakog učenika, prepoznajući njegove najbolje potencijale.

1 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia