online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Skupština KS produžila rok studentima postdiplomskog studija do 2025. godine

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su podržali izmjene Zakona o visokom obrazovanju kojim se produžuje rok studentima postdiplomskog studija do 2025. godine.  

Iako je izmjenom Zakona bilo prijedloženo da se rok produži do 2022. godine, zastupnica Naroda i Pravde Danijela Kristić amandmanom je predložila da se propisani rok produži do 2025. godine.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić istakao je da prema izmjenama, osobe koje su započele postdiplomski studij za sticanje stepena magistra nauka ili umjetnosti i doktora nauka prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu tog zakona, imaju pravo steći taj naučni stepen zaključno sa 30. septembrom 2022. godine.

Dodao je da student koji je započeo studij po predbolonjskom sistemu studija imaju ga pravo okončati do 30. septembra 2022. godine.

Opozicija je negodovala potrebu hitnosti, ističući da se treba  usvojiti još određen broj članova tog zakona, te da izmjene po hitnom postupku nisu rješenje.

Samostalni zastupnik Damir Marjanović kazao je da može prepoznati potrebu za izmjene tog zakona, ali da nije bilo potrebe za hitnim postupkom, jer postoji određeni broj amandmana koje je trebalo usvojiti.

Samostalna zastupnica Jasna Duraković kazala je da će na narednoj sjednici tražiti da se uloži amandman kojim će tražiti  da student – roditelj djeteta s teškoćama u razvoju ima pravo da nastavi studij odmah nakon obnavljanja statusa studenta, ukoliko je status studenta prestao kao posljedica njege, odgoja i obrazovanja djeteta s teškoćama u razvoju, prema nastavnom planu i program po kojem je započeo studirati posebno ukoliko je u statusu apsolventa.

– Nadam se da ćemo na jednoj od narednih sjednica razmatrati sve amandmane i konačno unaprijediti taj zakon – istakla je Duraković.

Zastupnica Demokratske fronte Biblija Kerla je kazala je da će podržati izmjene Zakona kako 2.000 studenata ne bi izgubilo pravo na nastavak studija.

Zastupnik Stranke demokratske akcije Mahir Dević smatra da treba dati priliku studentima da završe studij po starom sistemu ukoliko nisu imali priliku za to iz nekog razloga.  

– Svaki visokoobrazovan čovjek nam je jako bitan – poručio je Dević.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia