online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Skupština KS: Produžena realizacija Kantonalnog plana zaštite okoliša do 2025.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila danas na sjednici Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Kantonalnog plana zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KEAP KS).

Premijer KS Edin Forto je podsjetio da je KEAP KS usvojen 2017. godine i predviđen je da traje do 2022.godine. U međuvremenu, uz podršku  Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i finansijska sredstva Vlade Japana, izrađen je još jedan strateški dokument za Kanton Sarajevo, i to Zeleni akcioni plan.

Ovaj dokument je rađen po sličnoj metodologiji kao KEAP i njime su obuhvaćena tri grada: Banja Luka, Zenica i Sarajevo.

– Mi smo 2019. godine rado ušli u taj program. Metodologija takvog plana je slična kao i KEAP KS, i oni bi se trebali nadopunjavati – rekao je Forto.

Zeleni akcioni plan obuhvata brojne projekte kao što su: izrada integriranih pametnih rješenja za upravljanje saobraćajem, razvijanje sistema za digitalno upravljanje komunalnim otpadnim vodama, izgradnja nove tramvajske pruge, uspostavljanje novih linija tramvajskog saobraćaja, unapređenje i proširenje infrastrukture za biciklističku i romobilsku traku, sistemski prelazak na električna vozila u javnom prijevozu, unapređenje i proširenje sistema daljinskog grijanja, proširenja kapaciteta toplana u svrhu zaštite zraka.

Projekti iz Zelenog akcionog plana, njih 32, će biti inkorporirani u KEAP kojem je produžena realizacija do 2025. godine.

Forto je naglasio i to da ova i svaka buduća Vlada KS u narednih pet godina bez problema može osigurati finansiranje projekata.

– Ovo je bitan strateški dokument, a opredjeljenje Vlade KS je da što više projekata kandidiramo u budžetu i da značajna investiranja povoljnim zaduživanjem ugradimo u sektor okoliša u narednim godinama. To suštinski utiče na kvalitet i života i to je ono što građani od nas očekuju – zaključio je Forto.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia