online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Skupština KS: Nakon cjelodnevnog zasjedanja usvojen Nacrt Budžeta za 2023. godinu

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt budžeta za 2023. godinu u iznosu od milijardu i 193 miliona maraka.

Budžet je manji u odnosu na prethodnu godinu za 110 miliona što je rezultat izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, naglasio je ministar finansija KS Davor Čičić.

Izrada budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu prvi put podrazumijeva značajan pad prihoda po osnovu indirektnih poreza uzrokovan donošenjem novog zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kojim je jedino Kantonu Sarajevo umanjen pripadajući udio u dosadašnjoj raspodjeli smanjenjem pondera sa 1,9658 na 1,5 te će se svake sljedeće kalendarske godine umanjivati za 0,1 do koeficijenta 1,3.- poručio je Čičić.

 Ipak, u odnosu na prošlu godinu, u Budžetu KS je predviđeno povećannje plata za sve zaposlene koji primaju platu direktno iz Budžeta KS, za nekih 86 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu. To je, po riječima Čičića, najveće – historijsko povećanje plate ikada u jednom budžetu KS.

Jedna od bitnih stavki budžeta je i naknada za porodilje koja je nedavno ozakonjena, i porodilje ne trebaju strepiti da će im naknade biti umanjene, kao što neće biti zakinute ni druge kategorije iz oblasti socijalnih davanja i boračke naknade.

Usprkos finansijskim poteškoćama, kazao je ministar, kreditna sredstva će biti izdvojena za započete kapitalne projekte, kao što je rekonstrukcija tramvajske pruge, koja bi do septembra trebala biti završena. To će se finansirati iz kreditnih sredstava EBRD-a.

Do kraja marta bi trebalo da stignu još tri, od ukupno naručenih 25 trolejbusa. Također bi do kraja septembra trebali da stignu i prvi naručeni novi tramvaji koji će se sukcesivno isporučivati kroz iduću godinu.

Na zahtjev klubova stranaka u Skupštini KS, usvojen je zaključak da se u okviru Prijedloga budžeta planiraju sredstva za pomoć narodu Turske i Sirije za ublažavanje posljedica zemljotresa.

Javna rasprava trajat će 20 dana.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia