online slots game malaysia
BiznisVijesti

Sistem za daljinsko grijanje Tuzle i Lukavca s Bloka 6 Termoelektrane u testnoj fazi

Sistem za proizvodnju toplinske energije s Bloka 6 TE „Tuzla“ za daljinsko grijanje Tuzle i Lukavca, od 25.aprila 2023. godine je u testnoj fazi, saopćeno je iz Eletroprivrede BiH.

Time su stvorene pretpostavke za proširenje toplifikacijskih mreža u gradovima Tuzla i Lukavac i priključenje toplifikacijske mreže grada Živinice na TE „Tuzla“.

U tu svrhu, tokom prošle godine izvršena je rekonstrukcija turbine i izgrađen toplifikacijski parovod između turbine Bloka 6 i toplinske stanice Bloka 4.

Nakon testne faze, slijedi probni rad čime će se izvršiti konačna provjera cjelokupnog sistema.

Ukupna vrijednost projekta iznosi  oko 22 miliona KM i nakon revitalizacije kotla Bloka 6, koja će se realizirati u tekućoj godini, Blok 6 TE „Tuzla“ će biti osposobljen za sigurnu eksploataciju u narednih 15 godina.

Projekat je realizovan s proizvođačem turbine GE Poljska i domaćim firmama, a izgrađeni sistem za proizvodnju toplinske energije je  znatno efikasniji u odnosu na postojeće sisteme na blokovima 3 i 4 TE „Tuzla“.

Pored navedenih projekata, neophodno je da TE „Tuzla“ na Bloku 6 izgradi sistem za odsumporavanje dimnih plinova (ODP) čime će ispuniti obaveze u skladu s NERP-om (Nacionalni plan za smanjenje emisija )  i Blok 6 dovesti u stanje poboljšane energetske efikasnosti i ekološke prihvatljivosti, u skladu s evropskim direktivama iz oblasti zaštite okoliša, navedeno je u saopćenju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia