online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sindikati obrazovanja u KS – Nastavni proces održavati online

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja u KS, povodom zaključka Vlade Kantona Sarajevo od 16. aprila o pokretanju nastavnog procesa po kombinovanom modelu od 19. aprila, izražava ozbiljnu zabrinutost zbog tog zaključka i upućuje upozorenje Vladi i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS jer može doći do ozbiljnih posljedica u primjeni zaključka.

– Smatramo da je Vlada KS ishitreno postupila ne uvažavajući činjenično stanje u vezi sa cjelokupnom trenutnom epidemiološkom situacijom kao i u vezi s ukupnom organizacijom nastavnog procesa i iskustvima s kombinovanim modelom nastave. Ne razumijemo zbog čega je Vlada KS 16. aprila na svojoj službenoj internet stranici obznanila da je sedmična incidenca 219, a istog dana u poslijepodnevnim satima donijela odluku suprotno smjernicama iz Covid semafora Zavoda za javno zdravstvo KS, po kojem se postupalo u prethodnom periodu i prema kojem se u slučajevima sedmične incidence preko 185 organizira online nastava – navode Kantonalnog odbora SSOOiO KS.  

Iz tog sindikata smatraju apsolutno neprihvatljivu praksu, koju je Vlada uspostavila, “da se ovakvi bitni zaključci donose petkom, na kraju radne sedmice i u popodnevnim satima šalju školama i da vrijede od narednog ponedjeljka”.

– Da li se time želi spriječiti da ovakve odluke problematiziraju oni kojih se najviše tiče i koji provode odluke Vlade Kantona Sarajevo? Pitamo se da li je Vlada Kantona Sarajevo pomenuti Zaključak donijela uz punu saglasnost Kriznog štaba ili je sebi dala ingerencije Kriznog štaba pa nam on više i ne treba?! – navodi se u saopćenju.

Uputili su ozbiljno upozorenje Vladi i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS zbog mogućih posljedica koje može prouzrokovati pomenuti zaključak.

– Prosvjetni radnici još uvijek nisu vakcinisani niti im je poznato kada će do toga doći, a od njih se očekuje da svakodnevno budu u direktnom kontaktu s desetinama učenika. Sindikat podržava stavove Udruženja vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo iznesene u saopćenju Udruženja 17. aprila. Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da odmah poništi pomenuti Zaključak i donese odluku da se nastavni proces odvija online sve dok epidemiološka situacija ne bude povoljna i sigurna, odnosno sve dok se sedmična incidenca ne smanji ispod 85 – navodi se u saopćenju koje je uputio predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u KS Saudin Sivro. 

Kantonalni odbor Kantona Sarajevo Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine (SSVOONKBiH) oglasio se saopćenjem za javnost koji se odnosi na Zaključak Vlade KS o novom načinu organizovanja nastave.

– Na osnovu provedene ankete među nastavnicima članovima Sindikata srednjeg obrazovanja, provedenom anketom od 1.000 članova nastavnika izjasnilo se za online nastavu 894 ili 89,40 posto a za nastavu u razredu izjasnilo se 114 nastavnika ili 11,40 posto – navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora Kantona Sarajevo SSVOONKBiH, koje je uputio predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Faruk Bešlić. 

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia