online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sindikati, boračka udruženja, nevladine organizacije iz Kantona Sarajevo protiv ukidanja pondera 2 KS

U Sarajevu tema “Ponder 2” okupila predstavnike Sindikata osnovnog obrazovanja, srednjeg obrazovanja, Sindikata policije Kantona Sarajevo, predstavnike Koordinacionog odbora boračkih organizacija KS, Koordinacionog odbora osoba sa invaliditetom KS, Udruženja “Dajte nam šansu”, Udruženja “Tri plus” i druge. Nakon sastanka oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem šalju snažno upozorenje svima, kako su naveli, koji nasilnim ukidanjem pondera 2 Kantonu Sarajevo žele potpuno paralizovati procese u glavnom gradu BiH i Kantonu Sarajevo.

-” Pozivamo predsjednike parlamentarnih političkih stranaka Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšića, Fahrudina Radončića, Edina Fortu i Elmedina Konakovića da javnosti saopće koji je stav njihove političke stranke po ovom pitanju, a ne da se kriju iza zastupnika koji se žele vratiti u svoje mjesto i pohvaliti da su oštetili Sarajevo i uzeli par miliona KM od Sarajeva. U vremenu najvećih udara na državu Bosnu i Hercegovinu vrši se i napad na glavni grad Bosne i Hercegovine jer je jasno iz stavova HDZ-a koji sa uživanjem očekuju uzimanje miliona od Sarajeva, da se time slabi glavni grad i prebacuje taj novac u sredine koje su pod kontrolom HDZ-a.

Zastupnici iz drugih sredina svjesno govore neistine svojim građanima i obećavaju med i mlijeko samo ako uzmu milione od Sarajeva. Istina je drugačija. Ono što kantonalne vlade nisu uradile sa stotine miliona KM povećanja u budžetu proteklih godina, kao što nisu povećale prava građana tih kantona, neće uspjeti ni sa 10-ak miliona KM koje bi oteli od Sarajeva. Neodgovorni političari svjesno iznose spin da Sarajevo uzima nečiji novac, a istina je da bi Kanton Sarajevo imao više novca po bilo kojem ekonomskom kriteriju nego što to danas ima. Podržavamo inicijativu za donošenje novog Zakona o raspodjeli javnih prihoda, ispravljanje nepravde prema pojedinim dijelovima BiH i stvaranje preduvjeta za još efikasnije ubiranje direktnih i indirektnih poreza. Smatramo da proces koji su započeli pojedinci ne rješava sistemski probleme raspodjele, a Kanton Sarajevo dovodi u stanje mogućeg bankrota. Ponuđeni Zakon donosi se silom ruku u Parlamentu FBiH bez ekonomskih argumenata i ozbiljnih parametara. Podsjećamo da je Vlada FBiH dala negativno mišljenje na predmetni Zakon, a svakodnevno ekonomski stručnjaci i analitičari upozoravaju na negativne posljedice koje će uslijediti ukoliko se Zakon usvoji. Od svih političkih stranaka, zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH tražimo da shvate ozbiljnost situacije i ovaj siledžijski proces zaustave”, poručili su iz Sindikata i nevladinih organizacija.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia