online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sindikat UNSA – Otvaranje nerespektabilnih univerziteta narušava kvalitet

Sindikat Univerziteta u Sarajevu smatra da u Kantonu Sarajevo ne postoji društvena opravdanost otvaranja privatnih univerziteta iza kojih stoje pojedinci i organizacije koje nisu respektabilni i nemaju iskustva u vođenju i organiziranju kvalitetnih fakulteta, te potrebnog vlastitog nastavničkog i saradničkog kadra.

Ističu da Univerzitet u Sarajevu, kao najveći i najkvalitetniji univerzitet u Bosni i Hercegovini, i pored stalnih nastojanja još nije dosegao potrebnu razinu kvaliteta i naučne rezultate koji imaju Univerziteti u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Splitu, Novom Sadu, Nišu, Mariboru, a što se mjeri na priznatijim listama rangiranja univerziteta u svijetu.

Otvaranje nerespektabilnih privatnih univerziteta u KS bi, dodaju, narušilo kvalitet visokog obrazovanja, proizvelo nezdravu konkurenciju i smanjenje budžeta za finansiranje Univerziteta u Sarajevu uslijed smanjenja upisnina i školarina studenata koje se uplaćuju u budžet KS – navode iz Sindikata.

– U medijima su se pojavile informacije o zahtjevu koji je predat Vladi KS za otvaranje novog privatnog univerziteta, čiji Osnivač već posjeduje International University of Goražde (IUG) u Goraždu, i koji se vezuje uz ime prof.dr. Hajriza Bećirovića – podsjetili su te dodali da ih najviše zabrinjava činjenica da je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić već dao pozitivno mišljenje za otvaranje privatnog univerziteta “Univerzitet za biznis i internacionalne studije” (UBIS), čiji je predlagač Centar za poslovnu edukaciju (CEP) iz Tuzle, i u predmetnom mišljenju naveo da se radi o respektabilnom predlagaču, pri čemu nije naveo nikakve argumente koji idu u prilog takvoj tvrdnji – navodi se u saopćenju.

Sindikat UNSA podržava stavove svih onih koji su u medijima ukazali da je otvaranje IUG-a u Sarajevu nepotrebno i štetno u smislu dugoročnog rušenja kvaliteta visokog obrazovanja i produkcije kadrova upitnog znanja i vještina.

Sindikat UNSA se protivi i smatra nepotrebnim osnivanje privatnih univerziteta kakvi su IUG, UBIS i svaki drugi koji nema kvalitetan vlastiti

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia