online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sindikat radnika u zdravstvu pozvao zastupnike u Skupštini da djeluju u skladu sa Zakonom i odbace finansijski plan ZZO KS

Sindikat radnika u zdravstvu JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo od Vlade KS traži da nakon tri godine zaključe granski kolektivni ugovor, jer je to jedina vrsta ugovora koji prepoznaje Zakon o radu, te ističu  da se bez njega ne smije usvojiti finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, kao što je to urađeno prošle godine, jer je to krivično djelo i ide na štetu poreskih obveznika u KS.

To je zahtjev Sindikata radnika u zdravstvu KS, a povod je, kako je kazao danas na pres-konferenciji član tog sindikata Jasmin Avdović, sutrašnja sjednica Skupštine KS na kojoj će biti i Prijedlog finansijskog plana ZZOKS.

– Jedan od osnovnih preduslova za usvajanje finasijskog plana ZZOKS je već ranije zaključen granski kolektivni ugovor (GKU) u zdravstvu bez kojeg se ne može uraditi nikakva ozbiljna projekcija bruto plaća plana koji se usvaja – kazao je Avdović.

Podsjetio je da je Skupština KS prošle godine usvojila plan ZZOKS, pri čemu je, kako kaže, osim što je načinjena određena materijalna šteta i svi oni koji su predložili i glasali za taj plan prekršili su  ne samo zakone u KS, FBiH i BiH, već su došli u sukob i sa Ustavom KS, FBiH i BiH.

Nezakonitost postupka dokazuju i izvršne i obavezujuće presude, koje, kako Avdović kaže, Vlada KS ne provodi, i time ignoriše sve uposlenike u zdravstvu KS, već tri godine, nepotpisivanjem zakonitog ugovora.

– Izuzetno je važno da prije sutrašnje sjednice Skupštine KS zastupnici i članovi pregovaračkog tima Vlade KS na čelu sa ministrom Harisom Vranićem budu upoznati o nezakonitom djelovanju. Usvajanje finansijskog plana ZZOKS bilo bi neozbiljno i bilo bi krivično djelo – naglasio je Avdović.

Zakon o radu je, kako je rečeno,  definisao da je granski kolektivni ugovor jedina vrsta kolektivnog ugovora koji se može potpisati sa Vladom KS, odnosno, pregovaračkim timom, a na osnovu njega se onda potpisuju pojedinačni ugovori.

Tokom tri godine pregovora Sindikat radnika u zdravstvu KS je kontinuirano naglašavao potrebu uvođenja normatizacije i usluga u zdravstvu, jer je to pravo pitanje kvalitete i sigurnosti zdravstvene usluge, a ne, kako Avdović kaže, koliku platu ima neko ko radi kao zdravstveni radnik ili radnik u zdravstvu.

– Kvalitet zdravstvene usluge i  njena sigurnost ne ovise o tome da li sam ja zadovoljan svojom platom već kakve uslove imam na poslu, sa čime raspolažem i sa koliko osoblja raspolažem – zaključio je Avdović i dodao da je jedina prepreka u kvaliteti i sigurnosti usluga koju građanima pružaju zdravstveni radnici  Vlada KS.

Članovi Sindikata očekuju da zastupnici Skupštine KS imaju razumijevanja za radnike u zdravstvu koji su bili prva linija odbrane od pandemije Covid-19.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia