online slots game malaysia
BiznisVijesti

Sindikalna potrošačka korpa za februar 2023. godine blizu 3000 maraka

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za februar 2023. godine iznosi 2.902,80 KM.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za decembar 2022. iznosila je 1.180  KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku), a minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM. Tako, pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 40,65 posto, a pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom  20,53 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije:  Prehrana – 43,54 posto,  Stanovanje i komunalne usluge – 13,60 posto,  Higijena i održavanje zdravlja – 8,14 posto,  Obrazovanje i kultura – 10,68 posto, Odjeća i obuća – 12,40 posto, Prijevoz – 4,75 posto te Održavanje domaćinstva – 6,89 posto.   

 U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset (10) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia