online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Simpozij na KCUS-u: Urađene dvije operacije na kičmi, za danas planirana i treća

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u prostorijama Discipline za nauku i nastavu (NIR), Udruženje neurohirurga u Bosni i Hercegovini održava trodnevni simpozij pod nazivom  ‘Drugi sastanak o kičmi između Bosne i Hercegovine i Turske – Second Bosnia and Herzegovina Turkiye spine meeting’. 

Simpoziju je prisustvovala i prof. dr. Hajrija Maksić, v.d. generalne direktorice KCUS. Predavači na simpoziju su profesori neurohirurgije iz BiH, Turske, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Prema riječima prof. dr. Hajrije Maksić, KCUS je oduvijek bio naučna baza i podrška kolegama koji znanjem žele da unaprijede rad KCUS-a, kao najveće zdravstvene ustanove u BiH.  

–  Naše aktivnosti su usmjerene na naučno i stručno usavršavanje i afirmaciju svih grana medicine u BiH. Ponosna sam što je danas KCUS domaćin ovog skupa iz neurohirurgije. Simpozij je izuzetno značajan jer nudi sve aspekte savremene neurohirurgije, uključujući dijagnostiku, hirurške pristupe i operativne tehnike. Značaj takvih susreta je edukacija koja je prvenstveno namjenjena za što bolju uslugu našim pacijentima. Na taj način mi smanjujemo izmještanje pacijenata izvan granica BiH, jer uvođenjem novih hirurških metoda, procedura i dijagnosticiranja bolesti, KCUS je u rangu sa medicinskim centrima u regionu i svijetu – poručila je prof. dr. Hajrija Maksić.

U KCUS-u jučer su urađene dvije operacije na kičmi, zajedno sa turskim i američkim kolegama (prof. dr. Onur Yaman i prof. dr. Eldin Karaiković). Za danas je planirana još jedna operacija sa prof. Kenanom Aranutovićem iz USA, te stručna predavanja o najnovijim metodama liječenja i hirurških zahvata na kičmi. Trodnevni naučni-stručni skup se nastavlja i sutra, kad će biti održan 15. BHAAAS Neurohirurški simpozij.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, kolegama i gostima obratio se i prof. dr. Ibrahim Omerhodžić, predsjednik Udruženja neurohirurga u BiH.

– Zadovoljstvo je poželjeti dobrodošlicu u KCUS, na ‘Drugi sastanak o kičmi između Turske i Bosne i Hercegovine’. Tema ovogodišnjeg sastanka je ‘Podrška kičmi’ i drago nam da smo uspjeli okupili neke od najpoznatijih stručnjaka iz oblasti hirurgije kičme, da sa nama podijele svoja znanja i iskustva – naveo je prof. dr. Omerhodžić.

Naveo je da će, tokom simpozija, biti održane i vježbe na modelima kičme, za mlade neurohirurge i ortopede te ostalo medicinsko osoblje. Organizator skupa prof. dr. Omerhodžić razmijenit će znanja o najnovijim dostignućima i inovacijama iz oblasti tretmana kičme, od hirurških tehnika do medicinskog upravljanja i svega ostalog.

– Vjerujemo da razmjenom našeg stručnog znanja i najboljih praksi možemo poboljšati stanje pacijenata i poboljšati kvalitetu života onih koji imaju problem sa kičmom. Ponosni smo što smo organizatori ovog događaja u Sarajevu – istakao je prof. dr. Omerhodžić, organizator skupa – saopćio je PRESS KCUS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia