VijestiZanimljivosti

Šest godina Roditeljske kuće u Sarajevu

 Od ideje i želje roditelja djece oboljele od malignih oboljenja i njihovih prijatelja da pruže dom, daleko od doma, djeci oboljeloj od raka tokom najtežeg perioda njihovih života do jednog od najhumanijih projekata u regionu i šire prošlo je desetak godina, a šest godina prošlo je od kako djeluje Roditeljska kuća u Sarajevu.

Taj objekt namijenjen je za roditelje i/li bliske srodnike djece koja se od raka liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike, a iz Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ uz godišnjicu podsjećaju na, za njih i Roditeljsku kuću, značajne podatke.

– Četiri godine trajala je procedura da bi započela izgradnja Roditeljske kuće, taj objekt konačno je otvoren 26. aprila 2016., a kroz Roditeljsku kuću dosad je prošlo oko 300 porodica – naglašavaju iz Udruženja.

Među specifičnostima Roditeljske kuće, manje poznatim javnosti, jeste i podatak da je deset apartmana uređivalo isto toliko arhitekata, a jedan od apartmani u potpunosti je prilagođen djeci sa invaliditetom.

– Nijedan prozor u Roditeljskoj kući ne gleda u bolnicu (Pedijatrijska klinike Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo na Jezeru), a ipak blizina bolnice znači sigurnost i brzo dostupnu medicinsku brigu u slučaju potrebe – naglašavaju.

Nažalost, rak kod djece uglavnom ne može se spriječiti niti prevenirati. Poboljšanje ishoda i procenta liječenja malignih oboljenja kod djece zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu praćenu efikasnim liječenjem. Proces liječenja djece oboljele od malignih oboljenja zahtijeva timski pristup u liječenju. Kad se završi bolničko liječenje potrebno je dugotrajno praćenje djeteta.

Proces liječenja djece je izuzetno težak i kompliciran te iziskuje ogromnu fizičku i psihičku snagu i značajna materijalna sredstva, a održavanje porodične atmosfere dokazano poboljšava opću zdravstvenu sliku djeteta i mogućnost izlječenja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.