online slots game malaysia
SarajevoVijesti

SDP neće podržati Nacrt zakona o visokom obrazovanju koji je protivan interesima studenata

Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo izrazila je nezadovoljstvo povodom Nacrta zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo , te ističe da neće podržati rješenja koja su u osnovi protivna interesima studenata, akademske zajednica i društva u cjelini. 

SDP smatra da se radi o retrogradnim rješenjima, kojima se promovira maksimalna liberalizacija, odnosno komercijalizacija visokog obrazovanja „što nužno vodi degradiranju kvaliteta visokog obrazovanja i na taj način se misija visokoškolskih ustanova, s razvoja društva znanja kao ultimativnog cilja, prebacuje na isključivo sticanje profita“.

Predsjednica Odbora za obrazovanje SDP-a BiH i zastupnica u Skupštini KS Jasna Duraković ocijenila je danas na pres-konferenciji kako ponuđena zakonska rješenja nisu na tragu uspostave društva znanja, nauke i obrazovanja, nego, naprotiv, “obrazovanje čine konfuznim, nedorečenim i krajnje nehumanim”. 

Mišljenja je kako se sadržajem Nacrta spomenutog zakona diskriminiraju studenti i akademski djelatnici KS u odnosu na druge kantone te povećavaju troškovi studiranja.

Duraković posebno spornim cijeni uvođenje novog tijela – Vijeća za visoko obrazovanje i nauku, čime se, kako potcrtava, uvodi politička kontrola i paralelizam institucija, “na način da to vijeće preuzima ingerencije resornog ministarstva, a što je suprotno načelu autonomije univerziteta”. 

Generalno se, kako nadalje navodi, promovira „puzajuća privatizacija“ visokog školstva, te dodatno ugrožava javno visoko obrazovanje, „jer se pored privatnih univerziteta koji već postoje i novi, ini otvaraju konstantno, uvode i visoke škole, što omogućava bilo kojoj fizičkoj osobi registriranje takvih škola bez ikakvih kriterija“. 

– Zakon otvara mogućnost lošim privatnim univerzitetima da otvaraju svoje ispostave u Sarajevu – podsjeća Duraković, upozoravajući kako će se na taj način u potpunosti srozati kvalitet visokog obrazovanja u KS, a što dodatno „urušava javni univerzitet (UNSA), koji je trenutno najbolji u državi i među najbolje rangiranim u regiji“.

Na niz manjkavosti ponuđenog Nacrta zakona o visokom obrazovanju KS ukazao je i predsjednik Kluba zastupnika/zastupnica SDP-a BiH u Skupštini KS Igor Stojanović, izražavajući nezadovoljstvo Nacrtom spomenutog zakona, kao i vođenjem samog procesa njegove izrade.

Stojanović, je izrazio očekivanje da će se stvari iskristalizirati u periodu do sjednice Skupštine KS 8. jula, na kojoj će biti razmatran Nacrt zakona o visokom obrazovanju KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia