online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Schmidt: Uspostava VSTV-a BiH bila je ključna reforma 2004., NSRS krši ovaj sporazum

Narodna skupština Republike Srpske je počela danas, a na dnevnom redu se našao i prijedlog za osnivanje visokog sudskog i tužilačkog vijeća ovog entiteta. Na ovakvo antidejtonsko djelovanje reagovali su mnogi, a oglasio se i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt. Na samom početku njegove izjave navodi se da je uspostava državnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) bila “ključna reforma utemeljena na konsenzusu” i to države BiH i oba entiteta 2004. godine.

“Cilj je bio da se pravosuđe BiH modernizira u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, ojača profesionalizam, transparentnost i efikasnost u okviru pravosuđa, te unaprijedi nepristrasno, nezavisno i djelotvorno provođenje pravde u cijeloj zemlji”, rekao je on, te poručio da RS krši taj dogovor.

“Ofanzivno usvajanje odluke o drugom tijelu, visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske, predstavlja kršenje ovog sporazuma. Time se ugrožava utjecaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava. Profesionalno pravosuđe, u kojem nema političkih pritisaka i utjecaja, ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Evropske unije”, naveo je on.

Kazao je da će o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Usvajanjem 10. tačke dnevnog reda u Narodnoj skupštini o osnivanju entitetskog VSTV-a, državni VSTV ostao bi bez nadležnosti na području RS-a. Iz Washingtona i Brisela poslanicima je poručeno da ne razmatraju ovaj Nacrt zakona.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia