online slots game malaysia
BiznisVijesti

Savez sindikata insistira na minimalnoj plati od 1000 maraka, ne podržava inicijativu poslodavaca

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine insistira na usvajanju Zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH, a koji se nalazi u parlamentarnoj procedure i čije usvajanje su podržale sve parlamentarne stranke u FBiH i ne podržava usvajanje bilo kakvih rješenja kojim će se navodno i kako kome plata povećati do 400 KM, saopćeno je iz SSS BiH.

            S obzirom da su se danas u javnosti pojavile informacije o tome kako SSSBiH podržava inicijativu poslodavaca o proizvoljnom povećanju plate, ovim putem obavještavamo sve članove sindikata, sve radnike i radnice te cjelokupnu javnost da je riječ korištenju naziva Saveza samostalnih sindikata BiH od strane predsjednika pojedinih granskih sindikata u svrhu promocije i zagovaranja želja Udruženja poslodavaca FBiH. Članovi Saveza samostalnih sindikata BiH ne odustaju od zahtjeva da minimalna plata iznosi 1.000 KM. Takođe, podržavamo usvajanje izmjena zakona o porezu i doprinosima koji su, takođe, u parlamentarnoj proceduri i kojima će se smanjiti opterećenje poslodavaca i taj iznos usmjeriti na povećanje plata radnicima, a ne za dodatno gomilanje bogatstva.

            Ostavljanje mogućnosti poslodavcima da MOGU povećati radnicima platu do 400 KM je ništa drugo do ispunjavanje želje poslodavcima koji su do sada radnicima isplaćivali dio plate u kovertama, varajući tako i državu i radnike, da taj iznos sada isplaćuju legalno uz smanjenu stopu doprinosa. U prijevodu, radnicima se nudi EVENTUALNA plata do 1.000 KM. Koliko je ostavljanje opcije poslodavcima da mogu ili trebaju isplatiti nešto radnicima dobra pokazalo se na primjeru isplate jednokratne pomoći radnicima u iznosu od 1.080 KM. Podsjećamo da je manje od 20% radnika u FBiH dobilo taj iznos, a da najveći broj onih koji su najugroženiji, dakle onih koji imaju najmanja primanja i kojima je ta pomoć bila najpotrebnija nisu dobili jednokratnu pomoć. Usvajanje prijedloga poslodavaca znači statističko povećanje prosječne plate od koje najveći broj radnika neće imati nikakve koristi, pojašnjavaju iz Sindikata.       

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia