online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Sastanak u Vladi FBiH o poboljšanju standarda penzionera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, te direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić, razgovarali su danas s delegacijom Saveza udruženja penzionera u FBiH.

Predstavnici Saveza iznijeli su svoje zahtjeve i stavove u vezi s mogućnosti usklađivanja visine penzija s troškovima života.

Predstavnicima Saveza udruženja penzionera u FBiH danas je pojašnjeno da bi Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO, koje je Vlada FBiH po hitnoj proceduri uputila u parlamentarnu proceduru. Svako novo značajnije mijenjanje ovog prijedloga dovelo bi do prolongiranja usvajanja izmjena i dopuna, jer bi, u tom slučaju, riječ bila o redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Također, na sastanku je istaknuto i da nova zakonska rješenja otvaraju i mogućnost vanrednog povećanja penzija na osnovu povećanja cijena osnovnih namirnica iz potrošačke korpe prilagođene potrebama penzionera.

 – S obzirom na to da se, na osnovu važećeg zakona, nisu stekli uslovi za vanredno povećanje penzija, a da njegove izmjene i dopune još nisu usvojene u Parlamantu FBiH, jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i da će Vlada FBiH, u skladu s dosadašnjom praksom i prema mogućnostima, u narednih deset dana razmotriti načine kako pomoći penzionerima do kraja ove godine – navodi se u saopćenju.

Danas su analizirane sve pozitivne strane reforme penzijsko-invalidskog sistema, a posebno one koje je donio Zakon o PIO. S tim u vezi, sagovornici su se složili da dostignute vrijednosti treba očuvati, a za neke nepredviđene situacije, kao što su ekonomske posljedice pandemije koronavirusa, rješenja treba tražiti kroz prilagođavanje osnovnog teksta ovog zakona, ali ne mijenjajući njegovu suštinu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia