online slots game malaysia
Svijet

Sastanak lidera EU-Kina: Uspostaviti odnose na reciprocitetu, odgovornosti i pravednosti

Evropa treba biti igrač, a ne polje igre. S Kinom želimo uspostaviti vezu baziranu na reciprocitetu, odgovornosti i pravednosti, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel kazao je kako s Kinom žele uspostaviti vezu baziranu na reciprocitetu, odgovornosti i pravednosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Michel, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Kine Xi Jinping upriličili su konferenciju za medije nakon sastanka lidera EU-Kina održanog u online formatu.

Michel je kazao kako su tom prilikom razgovarali o klimatskim promjenama, ekonomiji, trgovini, međunarodnim odnosima, ljudskim pravima, ali i COVID-19. Dodao je kako žele balansirane odnose s Kinom, te da će nastaviti raditi na određivanju polja saradnje.

Dodao je i kako žele pravedniju i balansiraniju trgovinsku vezu s Kinom.

”Nacionalna sigurnost u Hong Kongu nastavlja zabrinjavati EU i zemlje članice. Potrebno je čuti glas demokratije u Hong Kongu. Izrazili smo zabrinutost zbog ponašanja prema novinarima i borcima za ljudska prava te manjinama u Autonomnoj regiji Xinjiang i Tibetu”, rekao je Michel.

”Obavili smo jasne, iskrene, konstruktivne i intenzivne pregovore“, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Dodala je kako je razgovarano o ljudskim pravima, klimatskim promjenama, digitalizaciji i trgovini.

Von der Leyen je rekla kako je evropsko tržište otvoreno za kineske kompanije, te da i kineska tržišta trebaju omogućiti pristup evropskim kompanijama.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako se saradnja s Kinom treba bazirati na principima reciprociteta i poštenoj konkurentnosti.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia