online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sastanak institucija KS, Grada i općina u vezi gradnje Prve transverzale

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić danas je održao redovni koordinacijski sastanak nadležnih institucija Kantona, Grada i općina u vezi gradnje Prve transverzale. 

Na sastanku je projekt menadžer Direkcije za puteve Satko Filipović prezentirao okvirni Akcioni plan, a koji je, do naredne koordinacije potrebno dopuniti sa dodatnim informacijama i tada usvojiti, kako bi se dobio jedan sistemski dokument sa preciziranim aktivnostima, nosiocima tih aktivnosti, te rokovima i planiranim finansijskim sredstvima za njihovu realizaciju. 

Ovo je, po riječima premijera, jedini pravi model da se krene sa sistemskim radom na rješavanju svih narednih koraka, posebno kada su u pitanju imovinsko – pravni odnosi, s obzirom da se Prva transverzala prostire na više općina. 

Nenadić je naglasio da je ovo jedini ispravan način realizacije velikih kapitalnih projekata u KS. 

Dogovoreno je i da se ovaj plan upotpuni i sa projektno-implementacionim timom zaduženim za realizaciju projekta Prva transverzala, jer je to, kako je potcrtao Nenadić, osnova za vođenje svakog ozbiljnog i sistemskog zadataka. 

U timu trebaju biti predstavnici resornih ministarstava, Direkcije za puteve, općina, komunalnih preduzeća, zavoda za izgradnju, planiranje i razvoj KS, pravobranilac… 

– Iako je ova koordinacija napravila značajan napredak i otkočila brojne procese u izgradnji Prve transverzale, ona će ostvariti i vrlo važan rezultat, a to je uvođenje sistemskog vođenja projekata u Kantonu Sarajevo. Na taj način će se precizno znati ko je u projektno-implementacionom timu za koju aktivnost zadužen i odgovoran, jer je postojeći sistem neefikasan – istakao je Nenadić. 

Rušenje objekata “kasarna” u ulici Tešanjska 21 i 23 bit će krajem sedmice, dok je u toku priprema za uklanjane objekata u ulici Halida Kajtaza od 26 do 32, a radi se o zadnjem preostalom objektu na potezu do ulice Braće Begić, najavljeno je danas. 

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč izvijestila je kako su komunalna preduzeća i BH “Telekom” dostavili svoje saglasnosti, kao i da se sva idejna rješenja privode kraju. 

– U toku sutrašnjeg dana to će učiniti i ‘Elektroprivreda’ – najavila je Glamoč. 

Vlada KS i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša pokrenuli su inicijativu za izmjenu regulacionih planova koja je upućena Općini Centar Sarajevo. 

Kako su naveli iz Općine Vogošća, oni trenutno rade na pripremi plana za urbanističku saglasnost vezanu dionicu tunel “Kobilja Glava” – Jošanička petlja. Radi se o zahtjevnom projektu, jer ima puno objekata, saobraćajnica i parcela, ali će i to, kako su najavili, biti brzo završeno, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia