online slots game malaysia
Sarajevo

Sarajlija za Polis: 96% predmeta koje izvedemo pred sud završi sa osuđujućim presudama

U prvom ovosedmičnom Polisu u programu TVSA razgovarali smo sa glavnom kantonalnom tužiteljicom. Gošća emisije – Sabina Sarajlija.

Ocjena rada Kantonalog tužilaštva KS u 2022. godine

“Sumiraju se rezultati i mogu reći da smo nastavili kontinuitet dobrog rada. Svjesni smo da građani od nas mnogo očekuju, da su sve oči “uprte” u nas. Svi tužioci su ostvarili tužilačku normu i uradili broj predmeta koji je predviđen u kvantitativnom smislu, a kvalitet naših odluka je na veoma visokom nivou. 96% predmeta koje izvedemo pred sud završi sa osuđujućim presudama” – navela je Sarajlija.

Na pitanje novinarke koju ocjenu na skali od 1 do 5 bi dala sebi i kolegama, Sarajlija je rekla: “Vrlo dobru. Zaista smo svjesni i samokritični. Ima profesionalaca koji rade svoj posao istinski i iskreno. Nedostaje entuzijazma, uvijek može bolje. Treba znati da tužilaštvo, prije svega, čine tužioci i da od njihove stručnosti puno toga zavisi. Glavni tužilac je najisturenija osoba i najodgovornija za rezultate rada tužilaštva, ali i svaki pojedinac u tužilaštvu u svojim predmetima u kojima postupa ima određenu odgovornost“.

Kompleksnost slučaja ubistva sarajevskih policajaca

“Tužilaštvo KS podiglo je optužnicu krajem prošle godine u tom složenom i kompleksnom predmetu. Nijednog momenta taj predmet nismo stavili negdje na stranu; na njemu se sve vrijeme predano radilo. Pod nadzorom dvaju tužiteljica koje su radile na tom predmetu preuzimane su radnje sve ove četiri godine. Sama činjenica da je saslušano vše stotina svjedoka, prikupljeno oko dvije hiljade materijalnih dokaza, govori u prilog tome“.

Sarajlija je nabrojala i razloge zbog kojih je istraga tako dugo trajala, od kojih (1) rascjepkanost, odnosno neuvezanost policijskih agencija koje su pružale podršku radu na ovom predmetu – “Počinioci su, ispostavilo se, počinili to djelo sa teritorije drugog entiteta. Mi smo sa sjedištem u Sarajevu i trebalo je to uvezati“.

Sarajlija je naglasila da se naučena lekcija iz ovog predmeta odnosi na naše (2) forenzičke laboratorije, rekavši da treba ulagati u njihovu opremu – “Možda da smo neke dokaze ranije identifikovali, možda bismo i mi bili brži”.

Također, još jedan izazov tužiocima je, kaže ona, bio taj da (3) KS nije bio pokriven sistemom videonadzora u to vrijeme kada se desilo ovo krivično djelo.

Saradnja s Upravom policije KS

Uprava policije MUP-a KS sarađuje na dnevnoj osnovi sa tužilaštvom i zaista je veliki broj predmeta formiran upravo na osnovu njihovih prijava i izvještaja. U predmetima općeg kriminala zaista nema problema. Saradnja uvijek može biti bolja i na njoj se radi. Jedan od poteza koji smo preduzeli u posljednjem periodu jeste pravljenje akcionih planova s određenim agencijama za provođenje zakona, gdje smo zajedno sa njima odredili prioritete u radu“.

Cijeli razgovor gledajte na YouTube kanalu TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia