online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Sarajlić: Usvojen budžet BiH kako ga je prihvatio Dom naroda državnog parlamenta

Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, usaglasila je tekst Zakona o budžetu, koji su Predstavnički dom i Dom naroda usvojili sa različitim amandmanima.

Član Komisije Asim Sarajlić (SDA) je nakon sjednice komisije izjavio novinarima da su nakon žučnije rasprave u djelu sjednice bez prisustva medija, na kraju jednoglasno, donijeli zaključak da usvajaju Budžet BiH za 2020. godinu u onom obliku kako ga je usvojio Dom naroda državnog parlamenta.

Pojasnio je da to podrazumijeva da je usvojeni prvi set amandmana HDZ-a BiH poništio amandman poslanika Jasmina Emrića koji je usvojio Predstavnički dom, i druga grupa amandmana koji je također predložio HDZ, a usvojio Dom naroda, da se vraća ona pozicija koju je skinulo Predsjedništvo BiH na stavci Parlamenta BiH, odnosno 754.000 KM za održavanje, nabavku opreme itd.

To znači da, kako je naveo, ono što je poslalo Vijeće ministara BiH Predsjedništvu BiH, to je danas usaglašeno.

– Intervencija poslanika Jasmina Emrića i intervencije HDZ-a BiH su vratile to na izvorni tekst, što znači da neke populističke metode nisu urodile plodom. Mi se nismo smjeli kockati. U prvom krugu glasanja smo Adil Osmanović i ja bili protiv. Nakon dodatnog usaglašavanja i mi smo ovo podržali, jer puno više ovim budžetom dobivamo nego što gubimo – kazao je Sarajlić.

Kako je dodao, “niti će 450.000 KM riješiti migrantsku krizu u Unsko-sanskom kantonu, niti će 754.000 KM za nabavku vozila nekoga usrećiti“.

– Ovdje bi mi bili krivci da na kraju jula nemamo budžet, nemamo izbora u ovoj godini, a mi to sebi ne možemo dozvoliti. Mi smo ovim danas, kolega Osmanović i ja, glasali za budžet, za Vijeće ministara BiH koje je dobio i ministra sigurnosti Selmu Cikotića da radi svoj posao, i dobli smo to da konačno otklonimo sve dileme oko održavanja lokalnih  izbora na koncu ove godine – naveo je Sarajlić.

Učinili smo, kaže on, jako puno kompromisa, predsjednik SDA Bakir Izetbegović posebno, “kod donošenja zakona o izborima u Mostaru“.

Po njegovim riječima, puno je ucjena, puno je nerazumijevanja, “ali moramo gledati širu sliku i interes građana“.

– Ne možemo produbljivati krizu i zbog toga smo kolega Osmanović i ja reterirali. Bili bi puno žešći napadi i na SDA i na Izetbegovića i svi bi kazali da lokalnih izbora ove godine neće biti zato što Izetbegović i Čović eventualno igraju neku igru ispod stola. Mi smo danas pokazali da ne igraju. Mi smo pogazili principe i stavove koje smo branili u Zastupničkom domu – kazao je Sarajlić.

Komentirajući izmjene koje je u prijedlogu budžeta napravilo Predsjedništvo BiH, a za koje su poslanici HDZ-a i SNSD-a tvrdili da su nezakonite, Sarajlić navodi da ne može neko ko je oficijelni predlagač budžeta nezakonito nešto raditi sa budžetom.

– Mislim da ovim budžetom više dobivamo nego što gubimo. Nije to pitanje Emrićevog amandmana, nije to pitanje nabavke vozila. Mislim da institucijama treba budžet, da rade svoj posao, da se više ne vrše privremena finansiranja i da otklonimo sve dileme u vezi sa održavanjem lokalnih izbora. To je nešto zbog čega smo kolega Osmanović i ja danas ovo podržali – kazao je Sarajlić.

Dodao je da će “SDA uvijek činiti kompromise da bi brod koji se zove Bosna i Hercegovina išao dalje“.

Ovaj danas budžet znači da BiH nastavlja svoj evropski put, nastavlja svoj NATO put, nastavlja se boriti sa migrantskom krizom, nastavlja se boriti sa pandemojom virusa Covid-19 i  na kraju BiH će imati lokalne izbore i BiH će imati, nakon 12 godina, izbore u Mostaru. Mislim da su argumenti ‘za’ puno jači nego što su bili argumenti protiv. Puno je više onoga što mi ovim budžetom dobivamo nego što gubimo – istaknuo je Sarajlić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia