online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sarajevsko jutro/ Sjećanja na opsadu-učenici pripremali obrok po ratnim receptima

Deseta osnovna škola Ilidža je poseban način obilježila 30 godina od opsade grada Sarajeva. Zajedno sa svojim nastavnicima, učenici su napravili priredbu ali su se upoznali sa načinom pripreme iftara tokom opsade. To je bila zajednička ideja učenika 9. razreda te profesorice historije Aisa Sadiković te profesorica bosanskog jezika i književnosti Nermina Usejnovski.

Profesorica Sadiković kaže kako su se odlučili da na ovom zadatku rade 9. razredi jer baš oni u ovom periodu uče o opsadi Sarajeva te čitave Bosne i Hercegovine.

„Čitava atmosfera je bila sjajna. Svi su sudjelovali u ovom projektu. Mnoge kolege su donosile hranu kako bismo opet na taj autentični način pripremili hranu to jeste iftar. Kada smo kolegica i ja odlučile šta ćemo raditi, odlučile smo isto tako da se nećemo fokusirati na stradanja već na prkos koji je vladao tokom agresije. Tako smo u ovo sve uključili muziku koja je nastajala tokom rata i općenito svu ratnu umjetnost“ kazala je profesorica Usejnovski.

Iftar sa autentičnim ratnim sastojcima
Ratna peć

Pored autentičnih namirnica i pripreme konkretno iftara, učenici su pripremili i biciklo koje se koristilo za pokretanje struje te su na priredbi učenici čitali poeziju pod takvim svjetlom. Svi prisutni su bili pod velikim utiskom a nastavnice kažu da je iftar bio odličan bez obzira na način pripreme. Kazale su da će se truditi idalje ovakve događaje obilježavati na poseban način kao što je bio ovaj.

5 2 votes
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia