online slots game malaysia
Sarajevo

Sarajevsko jutro/ Jahić: Kardiovaskularne bolesti se mogu spriječiti!

Gost „Sarajevskog jutra“ bio je profesor doktor Elmir Jahić. Doktor je govorio o problemima kardiovaskularnih bolesti te o njihovoj prevenciji.

„U Bosni i Hercegovini izostaje preventivna kardiovaskularna medicina i brojne dijagnostičke terapijske procedure. Ja govorim o jednom vrlo niskom nivou, općenito civilizacijski što se tiče medicine. Neke od terapijskih procedura koje su dostupne svugdje u svijetu pa tako i u zemljama regiona, nama su nedostupne. Program prevencije kardiovaskularnih bolesti u Bosni i Hercegovini ne postoji, nijedan ozbiljan takav program. Ako je već problem na nivou države, možemo to oformiti na kantonalnom nivou.“ naglasio je doktor.

Jahić je također naglasio da je velika stopa smrtnosti od ovih bolesti upravo zbog nedostatka terapijskih metoda te programa prevencije.

„Kardiovaskularne bolesti su vrste bolesti koje se mogu dobrim dijelom spriječiti preventivnim ponašanjem. Gojaznost, pušenje cigareta su faktori koji loše utiču na nas i često su pokretači ovih bolesti ali fizička aktivnost te redovni pregledi mogu biti dominantniji nad ovim lošim faktorima. Također, hipertenzija i masnoće su bitne da se kontrolišu, opet preventivno.“ Kazao je doktor kao savjet svima na šta se treba obratiti pažnja.

Kako doktor Jahić kaže postoje porodice u kojima je ova vrsta bolesti dominantna, moguće da se genetski prenosi. Takve osobe u  potrebi su da objavljaju preglede češće nego ostali, čak i kada nema nikakvih naznaka za pojavu bolesti. Posebna pažnja se stavlja na osobe pušače, osobe koje imaju šećernu bolest da se što prije posvete sebi i pregledima, posebno preventivnim, preporučio je doktor Jahić.  

Dea Bubić

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia