online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Sarajevsko jutro / Dr. Hadžiosmanović: Alergije se najčešće javljaju kod mlade populacije

Doktor Teufik Hadžiosmanović, specijalista za plućne bolesti, za Sarajevsko jutro govorio je o najučestalijim proljetnim alegijama koje napadaju ljudski organizam.

– Alergije predstavljaju neadekvatan odgovor našeg imunološkog sistema na podražaje iz vanjske sredine, što je u proljeće najčešće polen. Stvaraju se čestice u zraku koje svojim proteinskim dijelom predstavljaju antigene, a određeni broj stanovnika po svojoj genetskoj šifri i po svojoj građi ima promijenjen sistem, te u svojoj krvi ima više imunoglobulina E (IgE), antitijela koji ne prepoznaju polen kao prijateljsku materiju, nego dolazi do reakcije između antigena i antitijela, što se potom manifestira alergijskim bolestima – objasnio je Hadžiosmanović.

Navodi da je u ovom periodu alergijskih bolesti najčešća polenska groznica koja se manifestira oticanjem sluznica nosa, izrazitim crvenilom očiju, suzenjem, kihanjem u salvama i produkcijom bistrog sekreta koji izlazi iz nosa, ali i drugi, teži oblik koji se može javiti kao posljedica utjecaja polena, odnosno alergijska astma koja se karakterizira napadima otežanog disanja ili samo napadima kašlja, osobito u toku noći i prije zore.

– Alergijske bolesti su genetski determinisane. Dakle, pojava veće količine imunoglobulina E u krvi je ustvari genetski determinisana, što znači da je pacijent sklonost za alergijsku bolest naslijedio od svojih roditelja i predaka. Najvažnije u tim situacijama je imati anamnezu – znati da li je neko od članova porodice, recimo, alergičan na penicilin. Takve stvari treba uvažiti, a takve preparate izbjegavati – rekao je.

Naglasio je da se alergijske bolesti najčešće javljaju kod mladih.

– Pacijentima obično savjetujemo da ne izlaze vani i da nisu u susretu s alergenom u toku sušnih i vjetrovitih dana. Bolji period izlaska bio bi nakon kiše, kada je koncentracija polena manja, kao i u popodnevnim satima. Za one koji u stanovima posjeduju klima uređaje, prostoriju je bolje provjetravati pomoću klima uređaja jer on ima filter, a izbjegavati otvaranje prozora u jutarnjim satima kada polen može ući. Nakon ulaska u kuću treba skidati odjeću na koju se može zalijepiti polen. Također, ne savjetuje se pranje kose u jutarnjim satima, jer prilikom izlaska vani postoji mogućnost upletanja alergena u kosu koji su onda čitav dan prisutni i izazivaju alergijsku rekaciju. Pacijenti trebaju primijeniti terapiju ukoliko se bolest već manifestira, ali u konsultaciji sa doktorima – poručio je doktor.

Kaže da je najgori vid alergijske reakcije anafilaktički šok, koji može izazvati i smrtan ishod. Češće se javlja kod nutritivnih alergija, prilikom uzimanja hrane poput orašastih podova ili plodova mora.

– Simptomi alergije i prehlade se, donekle, poklapaju u kliničkoj slici . Ono što karakterizira alergijsku reakciju je bistar iscjedak iz nosa, kihanje u salvama, bez temperature, a uz to se može javiti osjećaj suhoće u nosu, crvenilo očiju. Osnovna razlika je da nema temperature – podsjetio je doktor Hadžiosmanović.

Pripremila: Larisa Sprečo

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia