BiznisVijesti

Sarajevo u prvoj pandemijskoj godini izgubilo prihode od dvije milijarde KM

– Prošlogodišnje stavljanje ‘ekonomije pod ključ’ nanijelo je ogromnu štetu prihodima gotovih svih manjih i većih općina i gradova u Bosni i Hercegovini, a sada znamo i koliku i to zahvaljujući podacima Poslovnih novina prikupljenih u sklopu projekta “100 najvećih u BiH” za prilog “Gradovi/općine/opštine i biznis” pomoću kojih će se po jedinstvenoj metodologiji rangirati uspjeh lokalnih zajednica.

Pet gradova koji su tokom prošle godine imali najveće prihode su u prvoj pandemijskoj godini izgubili ogromna sredstva u poređenju sa 2019. godinom. Najgore je prošlo Sarajevo kojem je prošle godine prihod u odnosu na 2019. pao za čak dvije milijarde KM. Iako je glavni grad BiH i prošle godine ostvario daleko najveći prihod od svih drugih gradova u BiH, pad prihoda je bio strahovit, sa 13,8 milijardi u 2019. na 11,8 milijardi KM u 2020., što je u gledajući u procentima smanjenje od 14 posto.

Samo je veći pad prihoda, gledajući u procentima, imao Mostar (pad od 16 posto), ali posmatrajući apsolutne brojke riječ je o padu prihoda od oko 600 miliona KM (sa 3,8 na 3,2 milijarde KM).

Nešto malo manji pad prihoda je zabilježila Tuzla i to za oko 300 miliona KM (sa tri na 2,7 milijardi KM), što je pad u odnosu na predpandemijsku godinu od osam posto. U 2020. godini pad prihoda bilježi i najveći grad u Republici Srpskoj – Banja Luka.

Sarajevsku ekonomiju je, prema kakvoj takvoj, održivosti i ovaj put povuklo poslovanje tri velike kompanije, Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH), Holdine i BH Telecoma. Tako je EP BiH prošlu godinu okončala sa prihodom od milijardu KM, Holdina sa 852,5 miliona KM i BH Telecom s prihodom od 440,6 miliona KM.

Najviše je radnih mjesta izgubljeno u Sarajevu (oko 4.300) i u Mostaru oko 1.000, dok je u Tuzli i Zenici izgubljeno nekoliko stotina radnih mjesta, a u Banjoj Luci ih je više za oko 400. Najveći broj zaposlenih u Sarajevu radi u Elektroprivredi BiH, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i BH Telecom gdje ukupno radi oko 10.900 radnika.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.