online slots game malaysia
KulturaVijesti

Sarajevo: Otvorena izložba o životu i djelu Gazi Husrev-bega

– Povodom manifestacije “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata” u Sarajevu je danas otvorena izložba o Gazi Husrev-begovom životu i djelu te održan naučni skup o njegovoj ulozi i značaju u historiji Bosne i Hercegovine.

Na izložbi “Gazi Hurev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra”, otvorenoj ispred Kuršumlije medrese, koju je Gazi Husrev-beg sagradio 1557. godine, posjetioci će moći vidjeti najznačajnije datume iz njegovog života.

“Posjetioci će se moći upoznati i s njegovim rodoslovnim stablom, gdje se primijeti da je njegov otac plemić bosanskog porijekla, a majka osmanska princeza. Također mogu vidjeti njegov životni put do 1521. godine kada biva imenovan za bosanskog sandžak-bega i takođe njegov boravak i njegovo djelo u BiH”, izjavio je Haris Dervišević s Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Dodao je da je druga izložba, koja se nalazi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, posvećena njegovim hajratima, sagrađenim u sklopu njegovog vakufa, a to su Gazi Husrev-begova džamija, medresa, hamam i mnogobrojni drugi objekti.

U okviru manifestacije danas se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održava i naučni skup “Uloga i značaj Gazi Hurev-bega u historiji BiH”.

Manifestacija “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata” počela je 15. septembra i trajaće do 5. oktobra.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia