online slots game malaysia
TehnologijaVijesti

Sarajevo izabrano među 100 gradova u Misiji klimatski neutralnih i pametnih gradova

Sarajevo je izabrano kao jedan od gradova koji će učestvovati u Misiji za kreiranje 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine, koju finansira Evropska unija.

Sarajevo je bilo jedan od 377 prijavljenih gradova, od kojih samo 12 nisu u državama članicama EU.

“Misija za gradove okupit će lokalne vlasti, građane, kompanije, investitore, regionalne i nacionalne vlasti da zajednički rade na pretvaranju odabranih gradova u klimatski neutralne, pametne i inovativne centre koji bi bili primjer za druge gradove”, saopšteno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

“Odabir Sarajeva za učešće u ovoj misiji, koja će uključivati tehničku i finansijsku podršku tokom deset godina, omogućit će gradu da se na sveobuhvatan način pozabavi svojim hroničnim problemom zagađenja zraka i voditi kreiranju novih radnih mjesta i boljem životnom standardu za građane. Kroz ovu misiju Sarajevo može postati predvodnik Zelene agende za cijeli Zapadni Balkan”, rekao je šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Aplikaciju Sarajeva vodio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kojem se pridružilo 17 načelnika i gradonačelnika i koja je uključivala doprinose stručnjaka iz općina Centar, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Trnovo, Vogošća te Grada Sarajevo, kao i Grada Istočno Sarajevo i opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad, Pale, Sokolac i Trnovo. Aplikaciju su podržali i Delegacija EU u BiH, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Delegacije EU u BiH pojašnjeno je da će nakon odabira, ugovori Climate City biti sastavljeni, potpisani i implementirani od strane svakog grada učesnika. “Platforma misije će gradovima pružiti neophodnu tehničku, regulatornu i finansijsku pomoć. Pored toga, Horizon Europe će uložiti oko 350 miliona eura u aktivnosti istraživanja i inovacija povezanih s misijom na primjer u mobilnost, energiju, urbano planiranje, u periodu 2021-23. godine”, navodi se u saopštenju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia