online slots game malaysia
Sarajevo

Sarajevo domaćin evropske konferencije o prakticiranju hidžame

U Kongresnoj sali Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, danas je održana 2. evropska konferencija o hidžami pod nazivom “Practicing Hijama: Towards Universal Standartization“ (Prakticiranje hidžame: Prema univerzalnoj standardizaciji), javlja AA.

Konferenciju su organizirali Udruženje “Zdravlje Bosne- Healthbosnia“ i Udruženje Integrativne medicine u BiH, u saradnji sa International Group for Studying Hijama – IGSH (Međunarodna grupa za proučavanje hidžame).

Predavači su bili ugledni profesori sa medicinskih fakulteta iz Velike Britanije, Turske i Egipta, a osim njih, online putem učesnicima su se obratili profesori iz Kine, Kanade, Bahreina i Indonezije.

Dr. Merim Omerhodžić, specijalista neurohirurg i predsjednik Organizacionog odbora, izjavio je da je hidžama savremena medicinska metoda zasnovana na tradiciji ili sunetu, odnosno praksi, poslanika Muhammeda.

“U našim područjima ona predstavlja tradicionalnu medicinsku metodu, a komplementarne su one koje se negdje drugo rade. Svjetska zdravstvena organizacija je 1978. godine pozvala vlade svojih zemalja članica da obrate posebnu pažnju na tradicionalne medicinske tretmane i sisteme, da ogromno znanje koje je akumulirano vjekovima ne bi bilo zaboravljeno“, kazao je dr. Omerhodžić.

Dodao je da će u sklopu skupa u Sarajevu prvi put imati i polaznike kursa, mlade doktore, koji će od vrhunskih stručnjaka učiti o hidžami i dobiti certifikat.

Riječ je o zahvatu tokom kojeg se pušta krv iz određenih dijelova na tijelu i predstavlja zahvat kojim se iz organizma odstranjuje manja ili veća količina krvi u terapeutske svrhe. Puštanje i isisavanje krvi predstavlja jedan od najstarijih terapijskih zahvata. Po načinu djelovanja hidžama spada u regulatorne medicinske metode, a prema načinu izvođenja predstavlja malu hiruršku intervenciju.

Hidžama je savremena medicinska metoda zasnovana na tradiciji poslanika Muhammeda, što znači da se radi o medicinskoj metodi staroj 1.400 godina.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia