online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Samo ekonomski osnažena žena može prekinuti svaki oblik nasilja i postati neovisna

Nasilje u porodici kao fenomen u društvenoj zajednici je najučestaliji oblik kršenja osnovnih ljudskih prava koji se dešava kako u svim zemljama svijeta tako i u BiH. Ono kao pojava može ostaviti trajne posljedice na psihu i zdravlje što je najveći problem, ali i reproduktivnu i ekonomsku moć zajednice.

Da bi se smanjile posljedice koje žene prolaze nakon nasilja u porodici najvažnija stavka u osnaživanju je podrška zajednice i sistemsko rješavanje u okviru ekonomskog jačanja žena.

Piše: Brankica Rudan

Fondacija INFOHOUSE i Udruženje građana „Budućnost“ u okviru projekta „Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja“, finansijski podržanog od strane Evropske unije, održala je Prvi  biznis forum „Put ka ekonomskom osnaživanju žena žrtava nasilja“.

Uspjeh ovog foruma  jeste okupljanje relevantnih predstavnika vladinih, nevladinih organizacija i kompanija, u cilju jačanja koordinisanog odgovora na ekonomsko osnaživanje žena žrtava porodičnog nasilja.

Na forumu su učešće uzele brojne istaknute žene, ali i muškarci iz privrednog sektora kako bi diskutirali mogućnosti ekonomskog osnaživanja ove ranjive kategorije stanovništva.

 Na koji način su odabrane žene koje su ekonomski osnažene da pokrenu svoje male biznise za svoju budućnost i budućnost,  uglavnom malodobne djece i u kojoj fazi je projekat  otkrio nam je Adin Šabić iz fondacije “Infohous”.

“Prvu godinu projekta obilježili su edukativni modeli i dodjela  sredstava ženama žrtvama nasilja. U prvom ciklusu treninga jačali smo samopouzdanje žena i pripremali ih za izradu aplikacije za dodjelu grant sredstava. Drugi ciklus treninga bio je fokusiran na jačanje i razvijanja njihovih biznisa na tržištu. Od ukupino prijavljenih 35 žena sredstva su dodjeljena za 18 njih, a birane su nakon monitoring posjete gdje je ustanovljeno kome su sredstva najpotrebnija. Loši uvjeti života, socijalna situacija i ekonomska nemoć, te najbolje napisane aplikacije presudili su u odabiru onih koje će zahvaljujući podršci Evropske unije imati priliku u iznosu od 3000  do 5000 EUR pokrenuti vlastite biznise“, rekao je Šabić.

Veliku pomoć ovim ženama tokom 2022. godine pružit će biznis anđeli. To su vlasnici i vlasnice kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine koji  sa odabranim ženama prolaze kroz faze osmišljvanja, osnaživanja do uspjeha njihovih malih biznisa. 

„Trenutno imamo 43 biznis anđela. Presretni smo što ćemo biti svjedoci toka saradnje i edukacije, te praktičnog dijela između biznis anđela i osnaživanja žena žrtava nasilja”, poručio je Šabić.

Jedna od dobitnica sredstava je i Adisa Ćosibegović iz Sarajeva koja je  kako bi premostila porodično nasilje, postala ekonomski osnažena, i osigurala sigurnu budućnost za sebe i maloljetnu djecu  odlučila  da pokrene proizvodnju zdravih i bezglutenskih slastica.

“U Sarajevu postoji jako mali broj mjesta gdje se prodaju zdravi proizvodi, posebno oni koji su prirodni i 100 posto bez glutena. Želja mi je da osvijestim građane i građanke BiH o važnosti zdrave prehrane, kao ključnog elementa zdravog života. Kuhinja  mi je ogromna ljubav, koju namjeravam pretočiti u svoje proizvode, kako bi krajnji potrošači mogli uživati u svakom zalogaju“, poručila je Ćosibegović.

Proizvodi koje namjerava praviti: Chia pudinge napravljene od biljnih mlijeka, sireve, energetske kuglice i štanglice, bezglutenske krofne, bezglutenske torte.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia