online slots game malaysia
SvijetVijesti

Samit lidera NATO-a

Lideri zemalja Sjevernoatlantskog saveza (NATO) okupljaju se danas na samitu koji se održava uz pojačane mjere sigurnosti u sjedištu organizacije u Briselu.

Predsjednici i premijeri 30 članica NATO-a tokom samita će razgovarati o nizu tema i održati niz bilateralnih susreta i to uz poštivanje mjera borbe protiv pandemije COVID-19.

Čelnici NATO-a će razgovarati i donijeti odluke koje bi mogle biti vodilja toj organizaciji za narednih deset godina, a prvenstveno će to biti teme strateškog koncepta NATO-a, uspona Rusije i Kine, uticaja klimatskih promjena na sigurnost, cyber prijetnje, opasne tehnologije i okončanja misije u Afganistanu.

Posljednji samit lidera NATO-a održan je u decembru 2019. godine u Velikoj Britaniji.

Povodom današnjem samita, mnoge ulice u Briselu su zatvorene za saobraćaj i poduzete su stroge mjere sigurnosti oko sjedišta NATO-a, hotela i duž ulica kojima će se lideri i delegacije kretati.

Više od 2.000 belgijskih policajaca zaduženo je za sigurnost, a izmijenjeni su i red vožnje i linije gradskog prevoza u pojedinim dijelovima Brisela.

U sjedištu NATO-a poduzete su i epidemiološke mjere s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Svi članovi delegacija su podvrgnuti PCR testiranju. Svi uposlenici u sjedištu NATO-a su proteklih sedmica primili vakcine protiv koronavirusa, a vakcine je donirala Poljska. Počevši od marta, poljski medicinski radnici su vakcinisali blizu 3.500 zaposlenika NATO-a.

Od osoblja koje će boraviti u sjedištu NATO-a je traženo da koriste i specijalne zaštitne maske FFP2. Pri ulazu u kompleks su zaduženi i redari koji će mjeriti tjelesnu temperaturu osoblju.

Samit lidera NATO-a u Briselu prati blizu 600 novinara iz različitih dijelova svijeta. Ranije samite je pratio znatno veći broj novinara, ali zbog pandemije je reduciran broj novinarskih akreditacija. I novinari su podvrgnuti PCR testiranju, a tokom boravka u sjedištu NATO-a će nositi zaštitne maske FFP2.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia