online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Salčin: FUCZ još nije dostavila potrebnu dokumentaciju za nabavku respiratora, iako je rok istekao

Zbog sumnje da je uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH ilegalan, Državna agencija za istrage i zaštitu izvršila je pretres prostorija Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i firme “Srebrena malina”, te prikupila materijalne dokaze koji će pomoći u istrazi. Tim povodom se oglasio i direktor FUCZ Fahrudin Solak, koji ističe da je sve provedeno po zakonu i uz prethodnu saglasnost Vlade Federacije BiH.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – Fahrudin Solak, direktor FUCZ

U procesu nabavke respiratora ugovor je potpisan sa kompanijom koja je jedina mogla garantovati da će nam respiratori stići u traženom roku. 

Što se tiče svih ostalih pitanja o dobavljaču, profitima i procesu odlučivanja nadam se da će sudski organi ubrzo dati svoje konačno mišljenje. Jedino što vjerujem i očekujem je da će ono biti proizvod činjenica i dokaza, a ne špekulacija i proizvoljnih kvalifikacija i stavova.

Vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić će se odazvati na svaki poziv istražnih organa, poručila je njegova advokatica Mirna Delalić.

 „Ja vjerujem da će se ova situacija ubrzo sva rasvjetliti. To je i u najboljem interesu gospodina Hodžića i svih uključenih da se sve okolnosti rasvijetle i da se vidi šta se tu desilo. Ja sam prilično uvjerena da tu nema nikakvih elemenata krivičnog djela“, kazala je Mirna Delalić.

Agencija za javne nabavke BiH je uputila dopis Federalnoj upravi civilne zaštite da dostavi dokumentaciju u vezi nabavke respiratora iz Kine, ali još nisu dobili odgovor iako je rok od 7 dana istekao.

 „Danas kad se javljam iz kancelarije, potvrđujem da još uvijek nemamo nikakvu informaciju s njihove strane“, rekao je Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke.

Agencija je uputila dopis FUCZ i u vezi odabira firme koja bi trebala provjeriti ispravnost respiratora ali odgovor, također, još nisu dobili. Način na koji je FUCZ odabrala firme koje bi mogle provjeriti ispravnost i servisirati uređaje je sporan. Potvrđuje to i način na koji se stupilo u kontakt sa firmama.

 „Mi smo odmah u ponedjeljak ujutro od obje kompanije dobili njihovo izjašnjenje da su oni kontaktirani od FUCZ putem telefona da se angažuju na tim poslovima i da se nisu prijavljivali ni na kakav postupak javne nabavke“, kazao je Salčin.

On je istakao da su ga predstavnici obje firme obavijestili da odustaju od bilo kakvog angažmana u vezi spornih respiratora dok se ne provede postupak javne nabavke u skladu sa zakonom.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia