online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Safe journalists: Nedopustivo ponašanje policije nad novinarima u Bosni i Hercegovini

Nikola Morača, novinar lista EuroBlic i portala SrpskaInfo, saslušan je u policiji i od njega je  traženo da otkrije izvor informacija, suprotno zakonskim odredbama i međunarodnim standardima za zaštitu slobode medija i izražavanja.

Novinar je saslušan u Policijskoj stanici Banjaluka zbog svog teksta o silovanju osamnaestogodišnje djevojke, za koje je osumnjičeno jedno lice. Dežurni policijski inspektori, u prisustvu tužioca, tražili su od novinara da otkrije ko mu je dao podatke o osobi osumnjičenoj za silovanje. Iako nisu imali sudski nalog, inspektori su novinaru oduzeli mobilni telefon, a svojim položajem su inspektori i tužilac, ističući da će mu biti određeno policijsko zadržavanje od najmanje pet sati, iskoristili nepovoljnu situaciju u kojoj se našao novinar, koji je na kraju potpisao da „dobrovoljno” predaje sopstveni telefon policiji.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, kaže da je sve u vezi sa ovim slučajem pravno i proceduralno problematično. „Ovo je evidentno primjer institucionalnog pritiska na novinara, kao i nedozvoljenog i nesrazmjernog ugrožavanja njegovog prava na slobodu izražavanja i informisanja javnosti o slučaju silovanja osamnaestogodišnje djevojke. Zbog ovoga ćemo pokrenuti pravni sistem Linije za pomoć novinarima, te sagledati i analizirati postupanje policije i Tužilaštva u Banjaluci u cilju podnošenja krivične prijave“, rekla je Rudić. Ona je dodala da je ohrabrena solidarnošću svih novinara u BiH i nepodijeljenom podrškom novinaru Nikoli Morači, ali da sada treba istrajati u traženju odgovora od nadležnih institucija u Republici Srpskoj za brutalno kršenje slobode medija.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje postupanje policije i nadležnog tužilaštva prema novinaru Morači upotrebom institucionalne sile suprotno Ustavu i krivičnom zakonodavstvu Republike Srpske, koji štite slobodu izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija. Mreža smatra da je ovo još jedan pokušaj gušenja slobode medija u Republici Srpskoj.

SafeJournalists mreža zahtijeva prestanak ovakvog pravnog i institucionalnog nasilja nad novinarima. Također, Mreža poziva nadležne organe da ispitaju ponašanje odgovornih lica Policijske uprave Banjaluka i Okružnog javnog tužilaštva u cilju zaštite novinara i slobode medija.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, stoji u saopćenju kojeg potpisuju Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia