online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Rusku vakcinu će procijeniti Agencija za lijekove BiH

Institut za javno zdravstvo RS od danas je snizio cijenu komercijalnog testiranja na prisustvo koronavirusa na 150 KM, a priroritet ostaje na definiciji slučaja odnosno na nekomercijalnom testiranju. Do danas je PCR test u Institutu koštao 200 KM.

“Institut će u toku sedmice vršiti analizu epidemiološke situacije u skladu s preporučenim mjerama i aktivnostima u pravcu početka školske godine. Danas je planiran sastanak s Ministarstvom prosvjete i kulture RS radi definisanja jasnih mjera, odnosno preporuka za početak nove školske godine, u kom pravcu će se ići  i s kojim scenarijom. Postoji više opcija za početak školske godine, ali u toku sedmice biće definisani parametri”, kazao je on.

Apelovao je na građane da budu svjesni koliko je bitno pridržavanje mjera.

“Sama Svjetska zdravstvena organizacija, ali i SAD su radile procjenu koliko će značaja imati korišćenje maski u smislu toga da će prepoloviti broj smrtnih slučajeva u SAD osoba koje imaju COVID-19”, dodao je Zeljković.

Odgovarajući na pitanja novinara o vakcini registrovanoj u Ruskoj Federaciji Zeljković je rekao da su neophodni dodatni podaci u smislu koja su vršena testiranja, koju dokumentaciju vakcina posjeduje i koje sve standarde, sistem kvaliteta ispunjava.

“Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine dužna je da uradi procjenu kvaliteta svakog medicinskog proizvoda, lijeka, pošto vakcine spadaju u visokorizične lijekove, neophodno je da oni urade procjenu u smislu da li vakcina ispunjava sve standarde koji se zahtjevaju u našoj zemlji. U skladu sa tim očekujemo više informacija o samoj ruskoj vakcini da bi mogli zauzeti određen stav”, rekao je Zeljković.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia